Mielipide: Tonttien myynti tapahtui lain vastaisesti

Juhani Kari

Olen seurannut viime päivinä Sinitaipaleen tontin ympärillä käytyä keskustelua (Itä-Häme 23.3., 26.3. ja 27.3. 2021). Oliko kaupungin toiminta lainmukaista vai ei?

Vastaus on yksiselitteisesti, että ei ollut. Päätös on siis kumottavissa viime kädessä korkeimman hallinto-oikeuden kautta.

Viittaan Kuntaliiton verkkosivuille (tapaus KHO 16.8.2011 t. 2186).

Asiassa on tärkeää yhdenvertaisuusperiaate sekä tasapuolisen kohtelun vaatimus ja harkintavallan väärinkäytön kielto. Kiinteistöjä myyntiin laitettaessa kaupunki ei ole julistanut, että tontteja jaettaessa käytettäisiin muita jakoperusteita.

Kaupunki on julkaissut virastoajat, jolloin virasto on avoinna.

Tietääkseni missään ei ilmoiteta, että puhelimitse ajan varaamalla sisään pääsee muuna aikana. Vaikka Heinolassa asuva olisikin tietoinen virkamiesten kertomasta käytännöstä päästää sisään erikoisluvalla (huom. erikseen annetulla luvalla, jonka voi saada tai olla saamatta!), niin muut Suomen kansalaiset eivät voi siitä tietää.

Minusta kaupunginhallitus voisi vielä korjata ongelman järjestämällä kilpailijoiden läsnä ollessa virallisen arpajaistilaisuuden.

Tasapuolisuutta ei saa arvioida vain paikallisesta näkökulmasta. Vaikka käytäntö olisi jatkunut kuinka kauan tahansa, niin se ei kumoa lakia. Jos kaupungin kannanotto hyväksytään, hakemuskilpa on ratkaistu, kun joku on päästetty kaupungintaloon ennen kello yhdeksää. Virkamiehet eivät näytä mieltävän tätä päätökseksi.

Vuosikymmeniä sitten puhuttiin Turun taudista, kun kaupungissa virkamiehet ja luottamusmiehetkin menettelivät kiinteistöasioissa lainvastaisesti ja muu Suomi sitä ihmetteli.

Ovatko kaupungin virkamiehet osallistuessaan virheelliseen toimintaan ajatelleet, että hyväksytty hakija voi valitusten kautta menettää etuoikeutensa ja jäädä siten kokonaan ilman? Hänethän on aktiivisesti saatu uskomaan siihen, että sähköpostilla hakija jää toiseksi?

Koko prosessi on huonosti organisoitu ja tilanteeseen lienee ainoa selitys, että kaupungin tonteilla ei koskaan aikaisemmin ole ollut tällaista kilpailua. Minusta kaupunginhallitus voisi vielä korjata ongelman järjestämällä kilpailijoiden läsnä ollessa virallisen arpajaistilaisuuden. Kaupungin puolestahan ilmoitetaan, että valituskelpoista päätöstä ei ole tehty.

Vastaisen varalle olisi viisasta luopua keinotekoisesti järjestetystä sekuntipelistä ja siirtyä jonkin ajanjakson aikana jätettyjen hakemusten arpajaisiin. Toivon kaupungin elinvoiman kasvavan siinä määrin, että aitoa kilpailua todella syntyy.

Kirjoittaja on Kauniaisissa asuva varatuomari ja ylioppilas Heinolan Lyseosta vuodelta 1963.

Kommentoi