Mielipide: Kouluverkon tiivistäminen ei ole ajankohtaista – Kun kouluissa on riittävästi oppilaita, miksi niiden lakkauttamista pitäisi pohtia?

Sanna Karppinen

Itä-Häme kirjoitti 12.4. otsikolla: "Heinolan kouluverkon koko herättää tunteita kuntavaaliehdokkaissa – tiivistämisellä on lähes yhtä paljon kannattajia ja vastustajia". Jutussa oli tarkasteltu ehdokkaiden vaalikonevastauksia kysymykseen ”Heinolan on seuraavan vaalikauden aikana tiivistettävä kouluverkkoaan”.

Vastaajista 46 prosenttia arvioi, että kouluverkkoa on tiivistettävä seuraavan kauden aikana. Vastaamisten aikoihin Lusin yksikön kohtaloa käsiteltiin ja oli juuri saatu tieto, että koulussa oli aloittamassa ensi syksynä vain neljä oppilasta.

Suuri prosenttiosuus saattoi johtua siitä, että moni todennäköisesti pohti tuolloin, että jos asiaa ei saada ratkaistua nykyisen valtuuston aikana, se on edessä seuraavilla päättäjillä.

Kouluverkon tiivistäminen ja koulujen lakkauttaminen eivät nykytilanteessa tuo säästöjä. Sen vaikutukset olisivat katastrofi Heinolan veto- ja pitovoimaa ajatellen.

Koulu on perheille tärkeä lähipalvelu, ja se tulee säilyttää asuinalueella niin kauan, kuin oppilaita on riittävästi opetuksen järjestämisen kannalta.

Seuraavan valtuustokauden aikana Kirkonkylän koulussa on yli 160 oppilasta, Kailaan koulussa noin 400, Jyrängössä noin 130, Sinilähde-talolla noin 130 ja Vierumäen yksikössä noin 30, Lyskalla reilut 500 ja lukiossa yli 200 oppilasta.

On selvää, että jos oppilaita ei koulussa ole, sitä ei tarvita, mutta myös toisin päin.

Näistä pienin yksikkö on Vierumäki, mutta siellä oppilasmäärän ennuste on kasvava. Koulurakennuksiin on koulun lisäksi yhdistetty päiväkoteja: varhaiskasvatuspalveluita, esiopetus- ja alkuluokkatoimintaa.

Heinolassa kaikkiin kouluihin on toistaiseksi tarpeeksi oppilaita, kun Lusin tilanne on nyt ratkaistu. Tiivistäminen tarkoittaisi myös sitä, että oppilaat tulisi siirtää johonkin muuhun kouluun. Ylimääräistä tilaa ei kuitenkaan ole ja koulumatkoineen yhtälö olisi aivan järjetön.

On selvää, että jos oppilaita ei koulussa ole, sitä ei tarvita, mutta myös toisin päin: kun oppilaita kouluissa on riittävästi, miksi niiden lakkauttamista pitäisi pohtia? Kouluverkon laajuus tai pienuus ei saa olla itseisarvo.

Opetuksen, lasten edun ja perheiden tarpeiden tulee olla tärkeimpinä ajureina, kun koulujen tulevaisuudesta keskustellaan.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (PaHe) Heinolasta.

Kommentoi