Päivän vieras: Taitaa olla vaalit tulossa

Ilkka Jaakkola

Aiemmin vaalien lähestymisen huomasi siitä, että poliitikot ilmestyivät yleisötapahtumiin, joissa eivät normaalisti käyneet. He liikkuivat aina massan kanssa vastavirtaan, jotta mahdollisimman moni heidät havaitsisi.

Jääkiekkopeleissä ehdokkaat olivat pelin aikana kahviossa ja erätauon alkaessa he kulkivat muuta yleisöä vastaan kohti katsomoa. Kohteliasta, että tekivät kahvilaan tilaa peliä seuranneille faneille. Huvittavaa humoristista kansanperinnettä.

Tapaan on kuulunut myös tehdä vaalien alla yhteiskuntaa palvelevaa pyyteetöntä työtä. On kerätty roskia teiden varsilta, avustettu vanhuksia ulkoilussa, jaettu turuilla ja toreilla makkaraa ja muuta taivaan mannaa. Samassa yhteydessä on päästy lähelle äänestäjiä ja pystytty tuomaan esille omia kantoja yhteisistä asioista.

Tämä on ollut yhdessä näyteltyä teatteria, joka on toistettu kaikkien vaalien yhteydessä. Leipää ja sirkushuveja kaikelle kansalle. Hupaisaa menoa, jota monessa kirjassa ja elokuvassa on humoristisesti kuvattu. Toiminta on ollut rehtiä ja toisia kunnioittavaa.

Nyt ollaan uuden edessä. Vanhaa teatteria ei voida esittää. On alettu etsiä erilaisia tapoja tavoittaa äänestäjiä. Äänestäjille on saatava ehdokkaiden kannat ja näkemykset esille, jottei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Useampana vuonna ovat olleet vaalikoneet käytössä, mutta nekään eivät valitettavasti tavoita kaikkia äänestäjiä. Osa äänestäjistä ei käytä sähköistä mediaa. Perinteinen painettu lehti on heille painavin sana sekä ihmisen tapaaminen edelleen erittäin tärkeää. Tapaamisten korvikkeet ovat edelleen ehdokkailla etsinnässä.

Kävellään sitten seuraavissa vaaleissa taas vastavirtaan yleisötapahtumissa.

Nykyiset valtuutetut ovat tietysti uusiin ehdokkaisiin nähden etumatkalla tai takamatkalla, riippuen siitä, kuinka on vaalikaudella edustanut valitsijoidensa asioita. Lisäksi uudestaan ehdolla olleet ehdokkaat ovat saaneet tunnettavuutta vaalikauden toimiensa mukaan.

Vaalityötä ei tehdä nyt ihmisiä silmäkkäin kohdaten ja rinnan kilpakumppanien kanssa. Tämä on alkanut näkyä joidenkin ehdokkaiden lehtiin kirjoittamissa mielipidekirjoituksissa. On yritetty painaa kaveria alaspäin, jotta itse nousisi ylöspäin.

Sitä vain ei ole huomattu, että kaverin vajottua pinnan alle, seuraa itse perässä, ja otteen pettäessä kaveri pulpahtaakin pinnalle.

Sama ilmiö, potenssiin korotettuna ja nimettömänä, tehdään sosiaalisen median eri palstoilla. Siellä roiskitaan kuraa vielä ronskimmin.

Ennen vaaleja on hyvin aikaa keskustella tulevan kauden haasteista. Meillä tulee olemaan haasteita talouden tasapainotuksessa, ympäristöasioissa ja sosiaalipalveluiden järjestämisessä. Ehkä suurin haaste on saada kaupungin ikäjakauma muuttumaan. Heinola on ollut viime aikoina muuttovoittoinen kaupunki, mutta ikärakenne aiheuttaa väestön vähenemisen.

Suomessa käy työssä alle puolet väestöstä, ja tämän porukan tehtävänä on pitää hyvinvointiyhteiskuntaa pystyssä. Heinolassa suhde muuttuu kuukausi kuukaudelta epäedullisemmaksi. Tämän kääntäminen on tulevan valtuuston vaikein haaste.

Haasteen ovat useat ehdokkaat jo tiedostaneet. He tuovat kampanjoissaan esille, kuinka Heinolasta tehdään haluttu asuinkunta työikäiselläkin väestöllä.

Toivon ehdokkaiden löytävän lehti- ja some-kampanjoihinsa oikeita Heinolaa edistäviä teemoja, eikä lähdetä populistiseen kaverin kalvamiseen. Kävellään sitten seuraavissa vaaleissa taas vastavirtaan yleisötapahtumissa.

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (kok.).

Kommentoi