Mielipide: Ovatko Prisman rakentaminen ja kouluverkko Heinolan kohtalon kysymyksiä?

Kauko Kekkonen

Prisman rakentamisesta on paljon sekä myönteisiä että vastustavia kannanottoja. Kannanotot ovat monasti tunneperäisiä, vailla tosiasioihin perehtymistä.

Todennäköisesti Prisma työllistäisi paljon, mutta ei tiedetä, ovatko työllistetyt muutaman tunnin osa-aikaisia vai kokopäiväisiä. On myös nähtävissä, että postimyynti on ajanut ohi ja suuret kauppakeskittymät alkavat olla vanhanaikaisia. Ikäihmisten ja autottomien on hankalaa mennä hehtaarihalleihin ostoksia tekemään.

Suuret kauppakeskukset ovat jo tyhjentäneet kivijalkamyymälöitä muun muassa Lahdessa ja Helsingissä, sama ilmiö on Heinolassakin. Prisma palvelisi lähinnä Heinolan ohi kulkijoita, vähemmän Heinolalaisia. Ahneet kauppakeskukset eivät ajattele kuntien kokonaisetua, jos euroja tulee kassaan, muusta viis.

Heinolan tulisi huolella tutkia tätä asiaa ja kysellä mielipiteitä myös kivijalkakauppiailta ja ikääntyviltä keskikaupungin asukkailta, ettei syntyisi kohtalokkaita virheitä. Hehtaarihalleilla saatetaan näivettää osa erittäin hyvin palvelevista pienemmistä kaupoista. Kylien ja kaupunginosien lähikaupat ovat jo ahtaalla.

Jos pienet kauppayksiköt pystyvät taistelemaan suurien kauppakeskusten rinnalla, uusi Prisma ei ehkä ole kohtalon kysymys, jos se ylipäätään rakennetaan.

Entä kouluverkko? Jälleen on harhaanjohtavaa tietoa Sanna Karppisen mielipidekirjoituksessa Itä-Hämeessä 15.4., ettei tulevalla vaalikaudella tarvitsisi sulkea lähikouluja. Vaalien alla hämätään väärillä tiedoilla, kun ensin on ajettu lähikoulut epäsuorasti lakkautuslistalle.

Kailaan koulun rakentaminen nykysuunnitelmien kokoisena on kohtalonkysymys lapsille, Heinolan kylille, kaupunginosille ja koko kaupungille.

Fakta on se, että oppilaita ei riitä kaikkiin Heinolan lähikouluihin, jos uusi ylisuuri 450 oppilaan Kailaan koulu valmistuu. Vaikka koulutusjohtaja Pia Helander jo vuonna 2018 kertoi, että Heinolassa ollaan rakentamassa noin 450 tyhjää oppilaspaikkaa, tuhoisaan keskittämiseen ihastuneet valtuutetut eivät Helanderin varoituksia kuunnelleet, vaan ylisuurta rakentamista on viety eteenpäin. Myös kaupunginjohtaja Jari Parkkosella on ollut samansuuntaisia varoituksia, mutta turhaan.

Koska Heinolassa syntyy noin 95 lasta vuodessa, se on kuuden vuoden jälkeen noin 570 peruskoululaista. Ne sopivat kaikki 450-paikkaiseen Kailaan kouluun, sekä 130 paikan Sinilähteen kouluun.

Muiden koulujen lakkaaminen on valitettavasti todennäköinen jo tulevalla valtuustokaudella, mikäli ylisuuri Kailaan koulu valmistuu noin kahdessa vuodessa, niin kuin on suunniteltu. Jos Kailaan koulu rakennettaisiin 150–200 oppilaalle, kuten monet valtuutetut esittivät, useat lähikoulut säilyisivät lasten edun mukaisesti.

Vieläkin olisi aiheellista keskeyttää rakentaminen, joka johtaa muiden lähikoulujen lakkauttamiseen. Kailaan koulun rakentaminen nykysuunnitelmien kokoisena on kohtalonkysymys lapsille, Heinolan kylille, kaupunginosille ja koko kaupungille.

Monet kunnan päättämiset eivät ole helppoja. Erilaisia näkemyksiä tulee ja pitääkin suvaita, kohtuullisiin kompromisseihin pitäisi kuitenkin päästä, mutta totuudessa pysyen.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kd.) Heinolasta.

Jos pienet kauppayksiköt pystyvät taistelemaan suurien kauppakeskusten rinnalla, uusi Prisma ei ehkä ole kohtalon kysymys.

Kommentoi