Mielipide: Pidetään koko Heinola mukana kehityksessä – Erilainen ajattelu voi olla myös rikkautta, jos vain asiat reilusti riitelevät

Kauko Kekkonen

Valtuutettu Sanna Karppinen (PaHe, IH 26.4.) ja kuntavaaliehdokas Matti Setälä, (kesk, IH 27.4.), koulutusjohtaja Pia Helander on selvittänyt, että Heinolassa rakennetaan noin 450 tyhjää oppilaspaikkaa.

Tämän totuuden hylkääminen johtaa kohtalokkaaseen tilanteeseen Heinolassa, lasten, lähikoulujen ja koko kaupungin kannalta. Se aiheuttaa lisää velkaantumista, ja velkaa on jo kymmeniä miljoonia yli energiarahaston arvon.

Valitettavasti oppilaita ei riitä kaikkiin kouluihin, jos ylisuuri Kailaan koulu rakennetaan. Koska Heinolassa syntyy vain noin 570 lasta kuudessa vuodessa, ne sopivat kaikki 450 oppilaan Kailaan kouluun ja 130 oppilaan Sinilähteen kouluun.

Siksi 150–200 oppilaan Kailaan koulu riittäisi mainiosti, mitä monet valtuutetut esittivät. Tarpeettoman suuren Kailaan koulun rakentaminen johtaa muiden lähikoulujen lakkauttamiseen.

Kailaan koulu on suunniteltu suurempien oppilasennusteiden perusteella. Myös valtuutettu Kaija Järvinen (PaHe) kauhistelee (IH 27.4.) pitkiä ja rasittavia koululaisten kuljetuksia, joihin lähikoulujen lopettaminen johtaa.

Kaksinaismoralistista on se, että ajetaan väkisin ylisuurta Kailaan koulua ja samaan aikaan puolletaan lähikouluja. Se on kaksilla rattailla ajamista ja kuntalaisten hämäämistä.

Harmillista on, jos erilaiset kannat tulehduttavat ihmissuhteita.

Lähikoulujen lakkaaminen rapauttaa Heinolan orastavan hyvän kehityksen. Se laskee rajusti asuntojen arvoa ja alentaa kylien ja kaupunginosien vireyttä ja vähentää muuttohalukkuutta alueelle, jolta koulu lakkaa. Valitettavasti enemmistö, joka demokratiassa päättää, voi tehdä myös kohtalokkaita virheellisiä päätöksiä.

Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että kristillisdemokraateille on tärkeää lähikoulujen säilyminen ja heikommassa asemassa olevien puolustaminen. Mäntyharjulla koulun rakentaminen keskeytettiin, kun vasta rakennusvaiheessa hoksattiin, että oppilaita ei riitä kaikkiin kouluihin.

Sanna Karppinen, olen pahoillani, jos olen loukannut, meillä on kuitenkin erilainen näkemys kouluverkosta. Erilainen ajattelu voi olla myös rikkautta, jos vain asiat reilusti riitelevät. Harmillista se on, jos erilaiset kannat tulehduttavat ihmissuhteita.

Matti Setälä, saat tietenkin kannattaa lähikoulujen lopettamista, mutta keskustaväki on kuitenkin tähän asti ajanut maaseudun elinvoiman säilyttämistä. Pidetään koko Heinola mukana kehityksessä, hymyillään ja halataan, kun korona helpottaa.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kd.) Heinolasta.

Kommentoi