Mielipide: Palveleeko Heinola jatkossakin perheitä neljässä sukupolvessa? – Jokainen kuntaan muuttava on yhtä arvokas, eikä ikälokerointi tässäkään asiassa kannata

Netta Malin

Puolisoni suku asuttaa tällä hetkellä Heinolaa neljässä sukupolvessa. Perheen vanhin on kohta 90-vuotias ja nuorimmainen viettää vauvavuottaan. Neljästä sukupolvesta kaksi keskimmäistä on paluumuuttajia; on opiskeltu ja työskennelty muualla, mutta haluttu palata takaisin rakentamaan kotia ja perustamaan perhettä.

Perheen isoisovanhemmat asuvat omatoimisesti esteettömässä palvelutalossa kaupungin keskustassa. Kauppaan, pankkiin, apteekkiin ja lääkäriin on kävelymatka. Talo tarjoaa yhteisöllisyyttä, ja kotona käy jalkahoitaja sekä hieroja. Lähes joka kerta kauppareissulla pääsee juttelemaan tuttujen kanssa.

Isovanhemmista toiselle Heinola tarjoaa työtä, ja toiselle erinomaiset harrastusmahdollisuudet eläkepäiviin. Kuntosali ja uimahalli ovat helposti saavutettavissa ja lähialueilta löytyy kuusi golf-kenttää pelattavaksi. Lentokentälle on lyhyt matka, kun tekee mieli kauemmaksi.

Omalle perheellemme Heinola on mahdollistanut yrittäjyyden optimaalisen sijaintinsa ansiosta. Omakotitalon rakentaminen tänne tuntuu sijoitukselta omaan arkeen. Meidän lapsemme saavat nauttia uudesta päiväkodista ja käydä sen jälkeen koulua omalla kylällä. Leikki- ja lenkkikavereita löytyy läheltä.

Vaikka kaupunkimme on pieni, on se kuitenkin sopivan suuri palvelemaan perheitä sukupolvesta toiseen. Juuri tämä on Heinolan vahvuus. Tällä hetkellä muuttovoiton saavuttaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys yhdellekään kunnalle. Sitä kuitenkin tarvitaan, kun syntyvyys alenee ja väestö ikääntyy.

Päijät-Hämeessä monet kunnat ja kylät ovat aktivoituneet ja houkuttelevat eri keinoin uusia asukkaita. Työni puolesta pääsen jatkossa kuulemaan, miten muissa kunnissa näitä asioita hoidetaan. Vaikka paikkakunnat kilpailevat uusista asukkaista, ei ihmisten tarvitse kilpailla keskenään – ideoiden jakaminen voi tuottaa uusia, toimivampia ideoita.

Ihmisen mukana muuttaa aina paljon muutakin, kuin vain hän itse.

Koen, että vetovoimaisen kunnan valtteja ovat vahvat, laajalle sijoittuvat peruspalvelut lisättynä muutamalla omaleimaisella bonuksella. Sijainti todennäköisesti ratkaisee monella muuttajalla, ja täten kaikki vetovoimaiset kunnat saavat tulevaisuudessa kaikella todennäköisyydellä omat uudet kuntalaisensa.

Vetovoimaisuutta voidaan lisätä tarjoamalla esimerkiksi kilpailukykyisiä rakennuslupahintoja ja helppoutta rakentamiseen. Pienille koululaisille tulee tarjota oma lähikoulunsa heille kuuluvilla koulukyydeillä ja iltapäiväkerhoilla. Aktiiviset ikäihmiset tarvitsevat vireää kaupunkia toimivan terveydenhuollon lisäksi.

Tulevaisuuteen katsova, monipuolinen kaupunkisuunnittelu lisää asukkaiden viihtyvyyttä ja palvelee kotimaanmatkaajia, sekä tukee paikallisia yrittäjiä. Keskustan ohella myös kylille on luotava omat identiteettinsä. Näiden lisäksi nuorisolle on syrjäytymisen ehkäisemiseksi mahdollistettava kiinnittyminen yhteiskuntaan, ja mahdollisuus olla merkityksellinen osa sitä.

Tulee kuitenkin muistaa, että jokainen kuntaan muuttava on yhtä arvokas, eikä ikälokerointi tässäkään asiassa kannata. Ihmisen mukana muuttaa aina paljon muutakin, kuin vain hän itse.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.) Heinolasta.

Kommentoi