Mielipide: Nyrkillä lyöminen pienempi paha kuin nimittely?

Reijo Pöyry

Sanallisesti loukkaaminen on nykyään suurempi rikos kuin väkivalta eli nyrkillä lyöminen. Viittaan tapaukseen äskettäin käydystä jalkapallo-ottelusta, jossa Slavia Prahan pelaaja Ondrej Kudela pilkkasi Glasgow Rangersin ja Suomen maajoukkueen pelaajaa Glen Kamaraa. Kamaran kerrottiin lyöneen nyrkillä tsekkipelaajaa. Rangaistuksena Kudelalle määrättiin kymmenen ottelun pelikielto, kun Kamara sai lyönnistään kolmen ottelun pelikiellon.

Rasismistahan tässä oli kysymys, mutta en usko, että tämän suuntaisilla päätöksillä sitä voidaan kitkeä, vaan juopa saattaa vain syventyä. Olen kuuden vuosikymmenen ajan penkkiurheilijana seurannut eri joukkuelajeja ja kuullut kaikenlaisia huuteluja niin kentällä kuin yleisön joukosta, eikä niihin ole kiinnitetty huomiota. Ottelun tuoksinassa tunteet ovat tunnetusti pinnassa, ja jos kaikista kahnauksista jaetaan pelikieltoja, niitä tulee riittämään.

Jos annamme viestiä, että nyrkillä lyöminen on pienempi paha kuin nimittely, eipä tarvitse enää ihmetellä, jos lasten ja nuorten väkivaltarikokset lisääntyvät. Jostain syystä meilläkin luodaan mielikuvaa, että USA:ssa poliisi tappaa tummaihoisia huvikseen George Floydin tapauksen varjolla.

Kannattaa muistaa, että siellä myös poliiseja kuolee virantoimituksissa ja liipaisinsormi on herkkä myös vastapuolella. Afroamerikkalaisten miesten osuus yhdysvaltalaisista 6,5 prosenttia, mutta heidän osuutensa henkirikoksista pidätetyistä noin puolet.

On itsestään selvää, että rasismin poistaminen on kannatettava tavoite, mutta pitäisi olla puolueeton ja kertoa asiat rehellisesti ketään mielistelemättä.

Maailman menoa seuratessa on vaikea uskoa tasa-arvon ja ilmastonsuojelutavoitteiden toteutumiseen suurista puheista huolimatta. Onneksi Suomi on mallioppilas, jota muut valtiot voivat ihaillen seurata.

Eipä tarvitse enää ihmetellä, jos lasten ja nuorten väkivaltarikokset lisääntyvät.

Kommentoi