Mielipide: Jos kouluhankkeiden taustalla on ollut tavoite kehittää kaupunkia, lähivuosina ei toivottavasti tarvitse lakkauttaa yhtään lähikoulua

Markus Sahuri

Heinolan kouluhankkeet, jotka on vihdoin saatu päätökseen, ovat olleet erittäin mittavia Heinolan mittakaavassa. Mielenkiinto kohdistuu tietysti aina katu- ja kahvipöytäkeskusteluissa siiihen, onko päätös ollut hyvä vai huono tai ajankohtaan sopiva?

Kristallipalloa meille kenelläkään ei ole, joten vuodethan sen kertovat, miten onnistunut päätös on ollut. Toisaalta haluaisin lähestyä asiaa hiukan eri näkökantista.

Joissain määrin päätökseen kuuluu aina dataa ja sen hyödyntämistä, mutta myös tarpeet ajavat päätöstä, joka tässäkin tapauksessa on näytellyt aika suurta osaa, kun parakeista on luovuttava. Myös päätöksien taustalta pitäisi löytyä aina halu kasvaa ja kehittyä. Määrittelikö se myös näissä kouluhankinnoissa oman osaansa, kun miettii niiden laajuutta?

Päättäjillä oli oikea halu kasvattaa kouluverkostoa ja saada lisää lapsiperheitä ja nauravia sekä hyvinvoivia nuoria Heinolaan. Toisaalta yksin koulut eivät sitä tee. Aika näyttää myös, pystyykö Heinola hyödyntämään kouluja muissa merkeissä ja saadaanko näin lisäarvoa päätöksistä.

Näistä on kuulunut kovin vähän, joten olisiko avoimempi keskustelu hankkeista ja niiden sisällöistä tässäkin opiksi, niin päätös voisi olla aina ymmärrettävämpi.

Päätöksethän ohjaavat toinen toistaan ja määrittelevät päättäjien työtä. Jos päättäjillä on ollut kouluhankepäätöksen taustalla halu kasvaa ja kehittyä, lähivuosina ei toivottavasti tarvitse lakkauttaa yhtään lähikoulua, vaan uudet koulut täyttyvät lapsista, nuorista, keittäjistä, opettajista, huoltomiehistä ja niin edelleen. Joten näitä tukevia toimenpiteitä ja päätöksiä on rakennettava vastuullisella talouden pidolla.

Kumipyörien ohella olisi henkilöliikenne saatava kulkemaan Heinolaan raitellakin.

Täytyy myös muistaa aina, että omaisuudesta pitää pystyä myös huolehtimaan, jotta sen arvo säilyy ja voidaan mitata sen hyötyä.

Niin siis tässäkin, jos päätös olisi hyvä ja oikea-aikainen, olisi Prisma-hanke saatava päätökseen ja käyntiin, mikä tukisi hyvin lapsiperheitä ja nuoria.

Lähivuosina olisi myös tehtävä määrätietoista työtä työpaikkojen synnyttämiseksi ja julkisen liikenteen parantamiseksi sekä kehittämiseksi. Kumipyörien ohella olisi henkilöliikenne saatava kulkemaan Heinolaan raitellakin.

Nämä kaikki tukevat muuttovirtaa ja antavat lisämahdollisuuksia asua Heinolassa. Asumisen vetovoimaa Heinolasta kyllä löytyy, kun kaavahankkeet etenevät, sillä onhan meillä paljon liikuntapaikkoja ja mahdollisuuksia harrastaa, kun pidämme yhtä seurojen ja yhdistyksien kanssa.

Luontoa riittää ympärillä mahtavine maisemineen ja paljon luontopolkuja, joista täytyy muistaa pitää huolta, jotta niiden vetovoima säilyy ja niillä on turvallista liikkua.

Nyt voisikin olla oikea hetki kääntää Heinolan kehityksessä uusi lehti avoimella ja tehokkaalla päätöksenteolla, joka antaa näkymiä yrityksille ja yrittäjille investoida Heinolaan.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.) Heinolasta.

Kommentoi