Mielipide: Kaupungin tilat muovautuvat kaikenikäisten käyttöön

Miku Leppälä, Ville-Matti Kuusela Kirjoittajat ovat kuntavaaliehdokkaita (Parempi Heinola).

Nuorten rullalautahommista ja lasten kouluista on viime aikoina keskusteltu ja kirjoiteltu paljon. Se on erittäin hyvä ja tärkeä asia, lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus.

Keskustellessamme vanhempien heinolalaisten kanssa, meille heitettiin kysymys, että onko heidät unohdettu kokonaan. Ei suinkaan, vaan meillähän on ikääntyneille upean kaupunkimme asukkaille tarjota vaikka mitä.

Ja tulevaisuudessa haluaisimme toki vielä enemmän sitä, ettei tarvitse aina edes miettiä, mille ikäluokalle tehdään – vaan toiminnot on kaupungissamme jopa suunniteltu niin, että ne mahdollisuuksien mukaan muokkautuvat kaikenikäisille.

Ajatellaanpa vaikka sitä, että meille valmistuu piakkoin upea monitoimitalo, jota myös lukioksi on paljon kutsuttu. Lisäksi jo avautunut Sinilähde-talo, sekä melkoisella vilskeellä aloitettu Kailas-talo, tarjoavat tiloja monen ikäisille. Ne eivät missään nimessä ole ainoastaan kouluja, eivätkä ainakaan ylisuuria mammuttikouluja, jollaista propagandaa myös julistetaan. Ei, vaan niiden tiloissa voidaan järjestää toimintoja kaikenikäisille.

Haluammekin mahdollistaa kolmannelle sektorille, eli vaikkapa yhdistyksille ja järjestöille tiloja käyttöön ilmaiseksi. Ja miksipä ei sama koskisi myös kaveriporukoita tai ryhmää heinolalaisia, jotka haluavat opiskella espanjaa yhdessä, tai lukea antiikin tragedioita ääneen toisilleen, mutta eivät halua yhdistykseksi järjestäytyä.

Miksei uusien upeiden rakennusten muokkautuvia sisätiloja käytettäisi ilta-aikaan vaikkapa laulutuokioihin tai keppijumppaan? Sehän on terveyspalveluidenkin kannalta parasta ennaltaehkäisevää toimintaa, kun mahdollistetaan virikkeelliset, yhteisölliset toiminnat ja sitä kautta aktivoidaan kaupunkilaisia itseään kehittämään uusia sisältöjä päiviinsä.

Muistetaan tässä myös se, että kaupungin rooli ei ole aina oltava järjestäjä – myös mahdollistajan osa on erittäin tärkeä. Tässähän voisi olla myös hyvä paikka osallistavan budjetin käyttöön, eli toivotaan ihan kaikenikäisten ideoita siihen, mitä juuri he haluavat.

Ilta- ja viikonloppuvastaanoton säilyttäminen koskee tietenkin kaikkia ikäryhmiä, mutta ehkä se tuo varsinaisesti eniten turvallisuuden tunnetta juuri vanhuksille. Toki tämä palvelu maksaa kaupungille, mutta ei myöskään ole ilmaista ostaa kyseisten ajankohtien vastaavia toimintoja muualta.

Meillähän on Heinolassa jo verrokki- ja ympäristökuntiin verrattuna vallan mainio tämä sote-puolen tarjonta. Sen ylläpito ja mahdollistaminen on yhä omissa käsissämme.

Kaupunkisuunnittelun sujuvuus puolestaan on pikkukaupungissamme kovan luokan valttikortti, kunhan se pelataan oikein. Kaupunkisuunnitelman ohjaus siihen suuntaan, että asuminen sekä palvelut ovat helposti ja etenkin esteettömästi saatavilla, merkitsee takuulla varttuneemmalle väestölle paljon. Vaikka mielestämme kaupunkimme keskusta on paljon muutakin kuin pelkkä torin ympäristö, niin ydin on hyvä säilyttää pienenä silloin, jos halutaan tarjota helposti saavutettavaa kaupunkimallia. Kaavoituksella päästään pitkälle, eli muistetaan korostaa uusien asuinrakennusten tekemistä myös ydinkeskustan tuntumaan – hissitaloina luonnollisesti. Keskusta jossa asutaan, on keskusta, jossa on myös palveluja tarjolla. #rakkaudestakaikenikästenheinolaan.

Kommentoi