Mielipide: Nuorten äänestysaktiivisuutta tulisi tukea paremmin

Nuoria koskettavia teemoja tulisi ottaa opiskelussa huomioon jo yläasteella.

Jenni Kuntsi

Aamukahvin kanssa uutisia ja pohdintaa omasta poliittisesta taustasta ja äänestysaktiivisuudesta. Se on rehellinen ja kauniin pyöreä nolla.

Olen ennen viime vuotta ollut itse yhteiskunnallisesti syvästi passiivinen kuntapolitiikassa uskoen nuoresta asti, ettei ääneni merkitse, enkä voi vaikuttaa mihinkään. Vaikuttaminen lähtee kuitenkin vauvan askelin. Sinä ja minä voidaan kuitenkin vaikuttaa.

Monet nuoret ovat kaltaisiani, miten heidät saadaan vaaliuurnille? Kuinka saadaan heitä aktiivisemmiksi?

Uskon, että vanhempien ollessa yhteiskunnallisesti passiivisia, tulee lapsista ilman houkuttimia myös välinpitämättömiä politiikkaan, jopa kunnallistasolla.

Nuoria koskettavia teemoja tulisi ottaa opiskelussa huomioon jo yläasteella yhteiskuntaopissa, historiassa ja talousasioita käsitellessä. Politiikan ymmärrettävyys ja käytännönläheisyys helpottaa samaistumista ja poliittisien mielipiteiden luomista.

Koulussa opetettiin kaikki tekniset hienot lait ja koukerot ilman käytännön läheisyyttä. En käsittänyt teininä puolueiden ideologioita, ajankohtaisia asioita ei meille kerrottu. Voitaisiin harjoitella mielikuvin erilaisten päätösten vaikutusta juuri nuoren elämään. Lukea uutisia ja keskustella niistä. Demokratian harjoitteleminen arkisissa äänestystilanteissa koulussa.

Nyt kehotin koulua tekemään pieniä tukitoimia nuorten aktiivisuuden parantamiseksi. Ohjaaminen, infoaminen ja yhdessä tekeminen ovat avainsanoja. Harmittaa, kun äänestyspaikoista ei valikoitunut tänä vuonna ammattikoulu.

Jos nuoret kokisivat ymmärtävänsä, tulleensa huomioiduksi ja vaikuttavansa jo pieniin asioihin arjessaan, he herkemmin menisivät äänestämään. Nuoret tulisi kaikessa arjessaan ottaa mukaan erilaisten käyttäjä- ja palveluraateihin sekä mielipidekyselyihin harjoittelemaan oman mielipiteen antamista.

Ollaan läsnä heitä varten. Suunnataan kampanjoitamme heillekin ja tehdään jatkossakin omia vaalikoneita nuorille kohdennettuina. Vaalipaneelit nuorille ehdokkaille. Äänestyspaikat lähelle nuoria, ja toistetaan äänestämisen helppoutta. Se ei ole avaruustiedettä. Laitetaan täysin uusia äänestäjiä liikkeelle.

Jos et tiedä kuinka äänestää. Aloita ensin valitsemalla puolue, jonka arvot ja ajamat asiat merkitsevät sinulle ja vaikuttavat sinun arkeesi positiivisesti. Sitten valitse sopiva ehdokas puolueelta. Kuka voisi edistää sinun arjen toimivuutta ja palveluitasi? Vaalikoneet ovat oiva tapa mitata ehdokkaita

Hyväksy, ettei mikään puolue koskaan pysty täyttämään kaikkia toiveita ja tuskin löytyy ehdokasta, joka on kanssasi samaa mieltä kaikesta.

Tee hakuja, tutustu ehdokkaiden ja puolueiden omiin sivuihin. Kysy puolueilta ja ehdokkailta askarruttavia asioita. Seuraa vaalipaneeleja. Voit lukea ajankohtaisia lehtiä tai katsoa päivän uutisia.

Saat kotiin ennakkoäänestyspostia. Siellä tarkemmat ohjeet ja äänestyspaikat kunnassasi. Etsi valmiiksi henkilöllisyystodistus. Voit äänestää ennakkoon kotimaassa 26.5.–8.6. tai vaalipäivänä 13.6.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.) Heinolasta.

Kommentoi