Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vieraanvaraisuutta voi harjoittaa myös ilman alkoholitarjoilua

Tulevassa kaupunginvaltuuston kokouksessa 21.6. käsitellään kristillisdemokraattien aloitetta alkoholitarjoilun lopettamisesta kaupungin edustustilaisuuksissa. Kaupungin viranhaltijoiden mukaan kysymys on vieraanvaraisuudesta ja vähäisestä asiasta, sanotaan aloitteen valmistelutekstissä.

Kysymys ei ole kuitenkaan aivan vähäisestä asiasta, ja vieraanvaraisia voidaan olla ilman alkoholiakin. Tässä on kysymys asiasta, joka voi näyttää pieneltä, mutta sillä on suuria heijastusvaikutuksia. On hyvä muistaa, että varsinkin nuoret ottavat mallia aikuisilta, ja tunnetusti mikään ei voita esimerkin voimaa.

Kaupungin organisaation käyttäytyminen on tärkeä esimerkki Heinolan asukkaille. Päijät-Hämeen alueella on useita kuntia, jotka eivät tarjoile alkoholijuomia edustustilaisuuksissa, esimerkiksi Hartola.

Alkoholihaitoissa on kysymys isosta yhteiskunnallisesta ongelmasta, josta myös kirjoitettiin Itä-Häme-lehdessä 15.5. otsikolla ”Päijäthämäläismiehet ovat alkoholin liikakäyttötilaston kärjessä”.

Alkoholin ongelmakäyttäjät aiheuttavat kunnalle monin tavoin kustannuksia terveys- ja sosiaalihuollossa sekä inhimillistä kärsimystä. Veronmaksajat nämä kustannukset maksavat, ja tuntuisi järkevältä, että veronmaksajat eivät kustantaisi alkoholin tarjontaa kunnan järjestämissä tilaisuuksissa.

Emme halua aloitteellamme arvostella emmekä loukata ketään, mutta haluamme asiasta asiallista keskustelua. Toivomme päätöksenteossa reilua meininkiä ja kokonaisharkintaa, sillä asioihin on aina monta näkökulmaa. Uusi valtuustokausi on alkamassa, ja toivomme yhteistyökykyistä, vaikeisiinkin aiheisiin tarttuvaa, rehellistä ja avointa keskustelua ja päätöksentekoa.

Kaupungin organisaation käyttäytyminen on tärkeä esimerkki Heinolan asukkaille.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Heinolan kaupunki ei tarjoile alkoholia kaupungin edustustilaisuuksissa. Alkoholijuomien sijaan voidaan tarjota alkoholittomia juomia. Näin näytämme hyvää esimerkkiä.

Näin on myös moni nuori valinnut elämässään.

Kirjoittajat ovat kuntavaaliehdokkaita (kd.) Heinolasta.