Mielipide: Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen yrityksessä on laitonta

Susanna Simpanen

Keskustan kuntavaaliehdokas Mikko Hallikas kertoi, kuinka hänellä on yrittäjänä vuosien kokemus kuntouttavasta työtoiminnasta. Jos näin on, on Heinolassa menetelty laittomasti, sillä kuntouttava työtoiminta ei saa tapahtua yrityksissä.

Tätä sääntöähän juuri kierretään perustamalla työpajoja, joissa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat tekevät alihankintatöitä yrityksille.

Oletan kuitenkin, että Hallikas ei vain ole ihan kartalla ja tarkoitti työkokeilijoita, joita saa sijoittaa yrityksiin. Puheet upeista kasvutarinoista ja arvostuksesta tekijöinä eivät ole kauhean uskottavia, jos kirjoittaja ei edes tiedä, millä nimikkeellä nämä ihmiset hänen yrityksessään ovat.

Rahallinen korvaus, työehtosopimuksen mukainen palkka siis, on useimmille suurin motivaattori tehdä työtä, ja sillä on oleellinen merkitys hyvän elämän kannalta. Tämä itsestäänselvyys tuntuu aina unohtuvan niiltä, jotka ilmaistyötä puolustelevat. Toki he itse ovat varsin hyvätuloisia.

Yhteiskunnan kustantamat työntekijät yritykselle voidaan nähdä myös suoranaisena yritystukena. Ihmetyttää, että Heinolan yrittäjät ry:n puheenjohtaja ei ymmärrä kilpailun perusperiaatteita, kuinka tällainen palkaton työ sitä vääristää.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (vas.) Heinolasta.

Tämä itsestäänselvyys tuntuu aina unohtuvan niiltä, jotka ilmaistyötä puolustelevat.

Kommentoi