Mielipide: Tarvitsemme lisää ymmärrystä siitä, että ihmiset ja yritykset ovat kaupunkiorganisaation asiakkaita

Kristiina Ketomäki

Olen ollut kuluneen kauden elinvoimalautakunnan jäsen. On ollut hienoa nähdä Heinolan kasvattavan elinvoimaansa. Elinvoima syntyy ihmisistä, yrityksistä ja tekemisen meiningistä.

Elinvoimatoimen osuus on luoda perustaa ja mahdollisuuksia ihmisten ja yritysten toiminnalle, kertoa muulle maailmalle niistä ja tehdä sekä toteuttaa. Kaikilla sektoreilla on nähtävissä hienoja tuloksia: ensimmäistä kertaa vuosiin saimme muuttovoittoa, vähän, mutta kuitenkin.

Meillä on uusia yrityksiä ja hieno yrityspuisto, johon on paljon kiinnostusta ja neuvotteluja käynnissä. Viimeisimpiä uutisia on se, että Heinolassa alkavat asuntojen hinnat nousta. Heinola kiinnostaa!

Olemme saaneet näkyvyyttä monella tapaa, ja Heinola on yhä enemmän tunnettu tapahtumistaan. Kotimaan matkailun lisääntyessä Heinola aletaan yhä enemmän löytää myös päivämatkailukohteena, jonka upeat kohteet kahviloineen kiinnostavat.

Kaikki edellä mainittu ei kuitenkaan tarkoita, että meillä ei olisi parannettavaa. Olen käynyt keskusteluja asukkaiden ja yrittäjien kanssa siitä, miten kaupunkimme vastaanottaa uudet asukkaat tai yritysideat. Aina siinä ei olla onnistuttu.

Tarvitsemme lisää ymmärrystä siitä, että ihmiset ja yritykset ovat kaupunkiorganisaation asiakkaita. Asiakkaat vastaanotetaan ilomielin ja innostuneina, ovatpa he sitten uusia tai kaupunkimme nykyisiä asiakkaita. Tähän aiheeseen on kaupunkiorganisaatiossa syytä suhtautua hyvin vakavasti.

Raskaimmat hetket ovat niitä, kun halutaan vängätä oma mielipide totuudeksi kerta toisensa jälkeen.

Tietenkään ei voi jättää sivuamatta myöskään sitä, että ei Heinolallakaan ole taloudellista varmuutta tulevaisuuden suhteen. Sen vuoksi on erityisen tarkkaan mietittävä, mihin pienet resurssit kohdennetaan, kenen kanssa on tehtävä yhteistyötä ja milloin omat siivet kantavat parhaiten.

Heinola on toiminut rohkeasti investoidessaan tulevaisuuteen, ja vahvasti luotan sen tuottavan meille aina vain lisää elinvoimaa. Ollaan rohkeita, mutta mietitään maltilla myös riskejä.

Lautakunnan jäsenyys on mielettömän hienoa ja opettavaista. Kaikista hienoimmalta tuntuu, kun pystytään näkemään tulevaisuuteen, nähdään kokonaisuuksia osaoptimoinnin sijaan.

Raskaimmat hetket ovat niitä, kun halutaan vängätä oma mielipide totuudeksi kerta toisensa jälkeen jankkaamalla tai kun näkee, kuinka muotoseikkavalitukset syövät viranhaltijoiden resursseja tärkeiden asioiden tieltä, puhumattakaan siitä, miten ne pahimmillaan jarruttavat ja haittaavat yritysten sekä asukkaiden toimintaa.

Valitusoikeus on osa kunnan toimintaa ja erittäin hyvä niin – se on vaikuttava ase, jota ei saisi käyttää väärin.

Kunnioitan demokratiaa ja erityisesti asioista keskustelua sekä ihmisten osallistamista. Kaiken kaikkiaan on ollut hienoa olla mukana elinvoimalautakunnan toiminnassa. Tässä kauden lopussa on helppoa antaa kiitokset kaikille jäsenille ja puheenjohtaja Risto Turuselle sekä tietysti elinvoimatoimen viranhaltijoille. Erityinen kiitos menee kaikille niille ihmisille, jotka ovat yhteydessä olleet ja antaneet monenlaisia palautteita.

Toivon toki, että työni voi vielä jatkua – se nähdään sitten aikanaan.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (pahe.) Heinolasta.

Kommentoi