Mielipide | Kuntouttava työtoiminta on paluu myös sosiaaliseen elämään

Kannanotto Susanna Simpasen mielipidekirjoitukseen Työttömyyden hoidossa meneillään sairas kehitys, Itä-Häme-lehdessä 17.5.2021.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa kuntouttavan työtoiminnan lainsäädännöstä ja kehittämisestä. Laki tuli voimaan 189/2001. Laki on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoituksensa vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen perustuu aktivointisuunnitelmaan, jonka työ- ja elinkeinotoiminnan ja kunnan viranomaiset laativat asiakkaan kanssa.

Sosiaalitoimi ja työvoimatoimisto ovat pitkään pohtineet asiakkaiden kanssa, kuinka asiakkaan elämänhallintaa yhdessä voitaisiin kuntouttaa. Monet heistä ovat syrjäytyneet työelämästä. Kuntouttava työtoiminta on paluu myös sosiaaliseen elämään.

Olen ollut työelämässä sosiaalitoimessa, kun uudistus tuli voimaan. Tuolloin monilla oli ongelmia elämänhallinnassa sekä oman terveytensä kanssa. Heille saatiin työpajan kautta kohtaamisia toisten kanssa, mikä lisäsi heidän itsetuntoaan. Suunnitelmat tehtiin asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan osa- tai kokopäiväisesti 1–4 päivänä viikossa.

Asiakkaat saivat myös puuttuvat terveyspalvelut, kuten henkilökohtaiset terveystarkastukset. Monet heistä eivät näitä palveluita olleet useaan vuoteen käyttäneet. Näissä tarkastuksissa todettiin monia terveydellisiä rajoitteita työn tekemiseen. Joillekin aloitettiin työkyvyttömyyshakuprosessit.

Ei heitä tämän vuoksi voi sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle.

Kuntouttava työtoiminta auttoi usein asiakkaita työtoimintaan, työhön tai opiskelemaan ja paransi heidän elämänhallintaansa ja toimintakykyään. Muutamat heistä pääsivät takaisin työelämään.

Lienee myös tärkeä asennekysymys, kuinka suhtaudutaan kuntouttavaan työtoimintaan. Meidän on myös hyväksyttävä tosiasia, että osa ihmisistä on rajoitteisia työmarkkinoille, mutta ei heitä tämän vuoksi voi sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle.

Missä nämä ihmiset olivat ennen kuntouttavaa työtoimintaa, tämä meidän kaikkien normaalien työkykyistenkin on syytä muistaa.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kesk.) Heinolasta.