Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kun asiat monimutkaistuvat, tarvitaan selkeitä linjoja

Kuntavaalien äänestys on meneillään. Olen myös ehdokkaana ja haen jatkopestiä mielenkiintoiseen tehtävään. Valtuusto on kunnan ylin päättävä elin, vaikka moni valtuutettu on ollut huolissaan valtuuston vallan kaventumisesta. Syyllisenä pidetään edellisen kauden lopulla valtuuston hyväksymää hallintosääntöä.

Moni kertoo kuntavaalien aikana puolustavansa hyvinkin konkreettisia asioita, joihin välitön vaikuttaminen ei ehkä olekaan mahdollista valtuustotyössä. Pitäisi tulla valituksi juuri tiettyyn lautakuntaan. Selkeästi on nähtävissä, että osa valtuutetuista haluaisi päättää konkreettisemmista asioista.

Päätöksenteossa on tavallista, että kymppitonnin päätöksestä keskustella pitkään ja miljoonapäätökset saattavat edetä nuijan kopautuksella. Pienemmissä asioissa olemme vahvempia asiantuntijoita. Strategiat tai laajat ohjelmat tuntuvat ehkä korkealentoisilta. Valtuustotyön luonne saattaa yllättää uuden valtuutetun.

Heinolassa uusi valtuusto saa päivitettäväkseen hallintosäännön. Nykyinen paljon kritiikkiä saanut hallintosääntö perustuu Kuntaliiton malliin ja ohjeisiin. Hallintosääntö ohjaa hallintoa ja toimintaa kunnassa.

Neljä vuotta kaupunginhallituksen puheenjohtajana on antanut mahdollisuuden perehtyä laajasti kotikaupungin asioihin. Kaupunginhallituksessa teemme tiivistä yhteistyötä viranhaltijoiden kanssa. Hallitus valmistelee valtuuston päätettäviksi tulevat asiat. Hallitus myös panee täytäntöön valtuuston päätökset.

Normaaliin yhteistoimintaan kuuluu kriittisyys yksittäisten asioiden kohdalla. Kysymykset ja kyseenalaistaminen ovat poliittista keskustelua. Joissakin asioissa keskustelussa on jääty pyörittämään samaa kysymystä, joka sekin on yksi tapa tehdä politiikkaa.

Valtuutettujen on tärkeää muistaa, että jokainen on omalla toiminnallaan luomassa Heinolan julkisuuskuvaa.

Päättäjänä olen tyytyväinen siihen, että monissa uusissa rekrytoinneissa olemme saaneet valita virkatehtäviin ammattilaisia tasokkaiden hakijoiden joukosta. Tämä ei ole itsestäänselvyys. Monissa kunnissa on suuria vaikeuksia löytää osaavia ammattilaisia. Jatkossa valtuutettujen on tärkeää muistaa, että jokainen on omalla toiminnallaan luomassa Heinolan julkisuuskuvaa.

Päättyvällä kaudella olemme vahvistaneet ulkopolitiikkaa, mistä annan kiitosta kaupunginjohtajalle, joka aikaisemman tehtävänsä pohjalta on laajasti verkostoitunut maakunnassa ja valtakunnan tasolla. Heinola on vahvasti itsenäinen kunta, joka on aikaisempaa paremmin yhteistyössä naapuriensa kanssa. Tätä työtä on jatkettava etenkin koko Päijät-Hämeen elinvoiman edistämiseksi.

MAL-sopimuksen saaminen alueelle oli tärkeä saavutus. Se edellytti alueen kuntien sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen. Sopimuksen ansiosta Lahti ja sitä kautta muutkin alueen kunnat voivat neuvotella suoraan valtion kanssa toimista, jotka edistävät maankäytön, asumisen ja liikkumisen kehittymistä. Sopimus avaa uusia mahdollisuuksia myös Heinolalle.

Heinolalla on laaja palvelutaso monissa peruspalveluissa. Nyt päättyvällä kaudella valtuuston vahva tahto on ollut säilyttää myös monet ei lakisääteiset palvelut. Tilinpäätökset ovat olleet plussalla. Lehtien palstoilla on kiistelty taloudesta ja tulevaisuuden näkymistä.

Tulevalla kaudella talouskeskustelu tiukentuu. Siitä huolimatta Heinolalla on edelleen vahvuuksia ja edellytykset selviytyä tulevaisuuden taloushaasteista.

Tulevat haasteet edellyttävät puolueilta kykyä löytää ryhmien sisällä yhteisiä linjoja. Kun asiat monimutkaistuvat, tarvitaan selkeitä linjoja, joista voimme neuvotella ja sopia. Kaikki haluamme Heinolan ja heinolalaisten parasta hiukan erilaisilla painotuksilla.

Kaikissa Suomen kunnissa väestön ikärakenteen muutos haastaa kuntien talouden. Heinola ei ole erityinen. Kuolleisuus on jo pitkään ollut korkeampi kuin syntyvyys. Siksi väestö vähentynyt. On normaalia, että pienestä kaupungista nuoret lähtevät muualle opiskelemaan ja aloittamaan työelämää.

Pidetään tulevallakin kaudella hyvää huolta Heinolasta. Toivon, että mahdollisimman moni Heinolassa kasvanut on tulevaisuuden paluumuuttaja.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.) Heinolasta.