Mielipide | Odotuksia tulevalle valtuustokaudelle

Eri tahot puhuvat kovasti kaupunkimme elinvoimasta. Esimerkiksi kulttuuritoimi on ymmärtänyt asian oikein. Kesäteatterin näytökset ovat parhaimpaan loma-aikaan, suurin osa heinäkuussa. Tämä vaatii kulttuuritoimiston väeltä venymistä ja omasta mukavuudesta tinkimistä yhteiseksi hyväksi, mistä suurkiitos heille.

He tekevät sen, mikä kuuluu kaupunkiorganisaation ydintehtäviin, eli osaltaan parantavat Heinolan elinvoimaisuutta. Parantamisen varaa toki on oman paikkakunnan osaajien hyödyntämisessä.

Jokohan tulevalla valtuuskaudella saisimme hyvinvointilautakunnan tekemään töitä kirjaston kesälauantaisen aukiolon eteen ja kirjaston vihdoin auki kesälauantaisin. Nykytekniikan avulla ja töiden järjestelyllä se varmasti onnistuu ilman suurempia lisäkustannuksia. Omatoimikirjasto toki on, mutta se on eri asia.

Vilkkailla mökkipaikkakunnilla, Mäntyharjulla ja Pertunmaalla, kirjasto on itsestäänselvästi auki kesälauantaisin, kun kunnan väkiluku lisääntyy kesäasukkaiden myötä. Mäntyharjusta tai Pertunmaalta saamme varmasti tarvittaessa apua ja neuvoja lauantaiaukiolon toteuttamiseen.

Kirjaston lauantaiaukiolo lisäisi keskustan elinvoimaa tuomalla eloa myös lauantain tarjontaan ja vapaa-ajan asukkaiden palveluihin. Lisäksi sieltä löytyisivät siistit saniteettitilat tarvitseville. Torin kontti-wc ei ehkä ole ihan sitä mitä matkailija odottaa.

Jokohan tulevalla valtuustokaudella myös kaupunginjohtaja ehtisi elinvoimalautakunnan kokoukseen. En ole häntä siellä tähän mennessä nähnyt. Siinä olisi mielestäni tärkeä symbolinen merkitys: olen kiinnostunut elinvoima-asioista ja haluan antaa oman panokseni.

Jokohan tulevalla valtuustokaudella myös kaupunginjohtaja ehtisi elinvoimalautakunnan kokoukseen.

Verkostoitumisen kannalta ensimmäinen visiitti olisi paras tehdä heti valtuustokauden alussa. Kaikki lautakunnan jäsenet eivät todennäköisesti tule olemaan valtuutettuja, joten kohtaaminen muutoin on hankalampi toteuttaa.

Vanha maatalousyhteiskunnan periaate on ollut, että talo jätetään paremmassa kunnossa perinnöksi seuraavalle sukupolvelle. Tämä edellyttää että omaisuudesta pidetään hyvää huolta. Yhteinen ”kaupunkitalomme” on etenkin kahden viimeisen valtuustokauden aikana velkaantunut holtittomasti koska rakennuksista ei ole pidetty huolta ja sen sijaan on rakennettu uutta.

Ihmettelen vain, kuka yksityishenkilö ei pidä huolta omistamistaan rakennuksista. Tälle asialle täytyy tulevalla valtuustokaudella pikaisesti tehdä jotakin.

Muutos on mahdollisuus, ja uuden valtuuskauden myötä voidaan muuttaa myös toimintatapoja.

Kirjoittaja on heinolalainen kuntavaaliehdokas (kok.).