Mielipide | Heinolassa tyydytään vanhaan ja turvalliseen

Heinolan valtuustosalissa esitelmöi espoolainen tulevaisuustutkija Ilkka Halava. Hänen aiheenaan oli kuntien asema ja elinvoimaisuus tulevien vuosien muutosten pyörteissä. Halava kiteytti kuntien vetovoimaisuuden mittareiksi kolme asiaa oikein englannin kielellä: 1. What’s there, 2. Who’s there, ja 3. What’s happening.

Mitä täällä on. Heinola on kesäkaupunki, ja vierailijoiden mukaan vetovoimaisuutemme perustuu sijaintimme, alle kahden tunnin ajomatkan päässä asuu yli puolet suomalaisista, lisäksi kesäteatteriin, Jyrää konserttiin, kalamarkkinoihin ja lintutarhaan. Kaupunkimme museot ja erilaiset näyttelyt lisäävät hieman kulttuurinharrastajien valinnanmahdollisuuksia.

Näillä eväillä Heinola on taapertanut jo vuosikausia. Uudistumista ei tapahdu, vaan tyydytään vanhaan ja turvalliseen. Dynaamisempi ja uudistuvampi ote kaupunkimme markkinoinnissa on tarpeen. Uusia aktiviteettejä ei ole ylivoimaista kehittää. Täällä on vesistöjä ja luontoa. Matkailun kehittäminen on yksi asia, mutta se ei tuo nopeita tuloksia. Pitkällä tähtäimellä siihen on kuitenkin järkevää panostaa. Esimerkkinä vaikkapa Kainuu ja Kuusamo, joissa matkailuelinkeino on isossa roolissa.

Keitä täällä on. Heinolan väestö on vähentynyt jo toistakymmentä vuotta. Haluan teidän muistavan, että koko tämän ajan Heinolan johdossa on ollut sama ”eliitti”, joka ei ole saanut väestönkatoa aisoihin. Millä taikatempulla se onnistuisi nyt. Tyydytään vanhoihin työtapoihin ja virkamiehet omiin työpaikkoihinsa. Suunnitelmia tehdään, mutta missä ovat toteuttajat.

Työttömyys lisääntyy työpaikkojen lopettaessa toimintansa tai siirtyessä halvemman työvoiman maihin. Uudet kaavoitetut teollisuusalueet ovat oikea suunta, mutta niihin tarvitaan myös tuottavat yritykset. Heinolan elinvoimaohjelmaan on panostettava riittävästi niin, että markkinointi ja kaupungin omat yritystoimintaa tukevat toimet saavat aloittavat yritykset toimimaan kunnassamme.

Myös ikäjakautuma on Heinolassa muuttunut. Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on noussut vuoden 2008 10,3 prosentista 35 prosenttiin. Tässä täytyy kyllä muistaa, että eläkeläiset ovat hyviä veronmaksajia.

En ymmärrä, miksi kaupunki ei voi tukea tapahtumia joilla parannetaan elinvoimaisuutta.

Kaupungin olisi pitänyt taloussuunnitelmissaan ottaa eläkeläisten ja veteraanien asiat ja toiveet paremmin huomioon jo ajat sitten. Vanhusten määrän kasvaessa täällä mennään takapuoli edellä puuhun. Koulujen oppilaspaikkoja lisätään oppilaiden vähetessä, mutta vanhusten kasvavaan määrään ei reagoida riittävällä tarmolla.

Ja mitä tapahtuu. Kun muutin tänne, kuulin jatkuvasti mitä Heinolassa oli. Oli karaoken maailmanmestaruuskilpailut, oli Heinolassa Jyrää kesä-, heinä- ja elokuussa, oli tori täynnä elämää, oli saunomisen maailmanmestaruuskisat ja niin edelleen.

Kaikki nämä olivat vetovoimatekijöitä, joilla Heinolaan saatiin paljon ulkopaikkakuntalaisia vierailijoita ja heidän mukanaan myös tuloja. En ymmärrä, miksi kaupunki ei voi tukea tapahtumia joilla parannetaan elinvoimaisuutta.

Omalta osaltani haluaisin olla mukana sellaisessa toiminnassa, jonka tuloksena voin sanoa: ”Heinolassa on.” Haluan turvallisen Heinolan, joka pitää huolta myös peruskoulun ja toisen asteen jälkeen ilman opiskelu- tai työpaikkaa jääneiden nuorten aktivoinnista ja syrjäytymisen ehkäisemisestä. Heinolan, joka tukee esimerkiksi kotipaikkani Jyrängön asukastuvan toimintaa sosiaalisena ympäristönä.

Kirjoittaja on heinolalainen kuntavaaliehdokas (ps.).