Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntalaisen on voitava luottaa valtuuston päätöksiin

Heinolan kaupungin nykyinen organisaatio on ollut voimassa 1.7.2017 lähtien. Toimivallan määrittelee samaan aikaan voimaan tullut hallintosääntö.

Sen toisen pykälän mukaan valtuusto vastaa kaupungin toiminnasta ja taloudesta, käyttää kaupungin päätösvaltaa ja siirtää toimivaltaansa hallintosäännön määräyksillä. Hallintosäännön 22. pykälän mukaan lautakunta käyttää kaupungin päätösvaltaa toimialaansa kuuluvissa asioissa, ellei laissa tai hallintosäännössä ole toisin määrätty.

Kunnan asukkaan on kuitenkin voitava luottaa valtuuston päätöksiin. Näin ei Heinolassa kuitenkaan ole ollut. En uskonut ja halusin todistaa sen itselleni. Kerron tässä nyt lopputuloksen kaikille. Kysymys on Kailaan koulun rakentamistavan ja -materiaalin valinnasta.

Valtuusto päätti, tosin äänestyksen jälkeen, esittää pyynnön tekniselle lautakunnalle, että Kailas-talo pyritään toteuttamaan pääosin puurakenteisena. Vielä varmuuden ”välttämiseksi” valtuuston 10.12.2018 hyväksymässä talousarviossa kohdassa Toiminnalliset painopisteet 2019 on lausuttu, että keskustan kouluinvestointi pyritään toteuttamaan elinkaarihankkeena ja pääosin puusta. Eli rakennuksen runkoon, siis säältä suojaan, olisi käytetty puuta teräsbetonin tai teräksen asemesta.

Olisi ollut hienoa, että valtuuston hyväksymästä strategiasta olla innovatiivinen ja jopa rohkea tekemään uudenlaisia ratkaisuja olisi saatu edes yksi suorituspiste. Tai että kuntalainen olisi voinut kertoa kavereilleen, että meillä Heinolassa tehdään todella kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Eikä vain höpistä niistä.

Pidettiin oikea Puuseminaarikin ja vahvistettiin tahtotilaa allekirjoituksin puulankkuun. Terve sisäilma ja hiilinielu edellä.

Todistin vallan siirron saatuani hallinto-oikeuden päätöksen (1.4.2020) kunnallisasiana tekemääni valitukseen: valtuusto ei ollut sitovalla tavalla päättänyt Kailas-talon rakentamistavasta tai rakennusmateriaalista.

Ei tullut pisteitä, hallintosäännöllä valta päättää on viety pois valtuustolta. Äänestäjä Heinolassa joutuu tulevaisuudessakin vaanimaan sitä, missä päätökset todellisuudessa tehdään.

Valta takaisin valtuutetuille ja valtuustoon! On aika ymmärtää hallintosääntö! Ja lopettaa huulten heiluttelu valtuustossa ”ajan tappamiseksi” asioista, joista se on siirtänyt valtansa pois.

Kirjoittaja on kunnallisvaaliehdokas (kok.) Heinolasta.