Mielipide: Heinolasta reilumpi ja oikeudenmukaisempi

Timo Erkkilä

Heinola hyvä paikka elää ja asua, mutta meidän pitää tehdä siitä vieläkin parempi, yhdessä ja hyvässä hengessä. Heinolan pitää olla reilumpi ja oikeudenmukaisempi.

Tori on Heinolan sykkivä sydän, kuten Kaija Multamäki aikoinaan asiaa hyvin valaisi. Kävelymatkaetäisyydellä lukuisat erikoisliikkeet ja palvelut, sekä yksityiset että julkiset, tekevät Heinolasta sen pikkukaupunkimaisen idyllin, jota suuremmistakin kaupungeista tullaan ihailemaan. Meidän täytyy arvostaa sitä ja säilyttää se.

Erikoisliikkeet ja palvelut eivät kuitenkaan pysy pystyssä pelkästään hyvällä hengellä, vaan tarvitaan asiakkaita. Siksi ei saa estää keskustaan tulemasta vetovoimaisia kauppakeskuksia kuten Heinolassa on tehty. Asiakasvirta pitää liikkeet ja palvelut pystyssä. Luomupekka Rusilan idea ”Taivaskattoisesta kauppakeskuksesta” onkin mitä mainioin.

Esimerkkejä kuolleista kaupunkikeskustoista ovat muiden muassa Kouvola ja Jyväskylä. Keskustan kauppaliikkeillä vetovoimansa säilyttäneitä ovat esimerkiksi Kerava, Järvenpää ja Mikkeli.

Kaupunkimme keskustan elinvoimaa pidetään yllä myös järkevällä katujen rakentamisella. Ne täytyy suunnitella hyvin, jotta kaikki saadaan tehtyä kerralla kuntoon ja nopeasti. Nämä työt on sijoitettava ajankohtaan, jolloin ne vähiten haittaavat. Turhasta torin kivetyksen vaihtamisesta pitää luopua.

Toripalvelurakennus tulee kiireesti rakentaa. Se on tehtävä puusta. Heinola on perinteinen puunjalostusteollisuuskaupunki. Heinolan imagoon kuuluu puurakentaminen. Heinolassa tehdään puukouluja, asuintaloja ja kauppataloja ympäri Suomea. Miksei siis niitä tehtäisi Heinolaankin? Valtuustoaloitteeni puurakentamisesta saikin puolet valtuutetuista taakseen.

Heinolan seminaari loi Heinolan. Meidän on nyt tehtävä kaikkemme sen säilyttämiseksi.

Heinola on jo alkuaan ollut puutarhakaupunki. Historiallisesti arvokkaat puut ovat siitä hyvä muisto. Kaupungin vihreys tulee säilyttää, eikä tarpeettomasti tule puita kaataa.

Heinolan lintutarha on Heinolan tärkeimpiä henkireikiä ja matkailukohteita. Lopettamispuheet tulee torjua.

Heinolalla on upea historia. Meidän pitää arvostaa kulttuuriperintöä ja säilyttää se.

Heinolan seminaari tulee pelastaa. Lähipäivinä Hämeen ely-keskus hyväksyy anomuksen 50 prosentin avustuksesta pelastustoimiin. Seminaarin pelastaminen edellyttää monien tahojen monialaista yhteistyötä. Heinola voisi toimia veturina hankkeessa. EU:n koronaelpymisrahoja voisi olla mahdollista saada seminaaria koskevaan elinkeino- ja työllisyyshankkeeseen.

Heinolan seminaari loi Heinolan. Meidän on nyt tehtävä kaikkemme sen säilyttämiseksi.

Kylät ja kaupunginosat ovat tärkeitä heinolalaisten hyvinvoinnille ja yhteisöllisyydelle. Lähikoulut ovat tärkeä osa heinolalaisten elämää. Puheet Jyrängön, Tommolan, Kirkonkylän ja Vierumäen koulujen lopettamista pitää lopettaa. Ne pitää säilyttää.

Vierumäen nyt hyvin vanhan urheiluopiston uudistaminen ja uusi iso viihdekylpylä luovat loistavia mahdollisuuksia. Kasvavalle työntekijäjoukolle pitää etsiä sopivia asumisratkaisuja, jotta he voisivat muuttaa Heinolaan. Vierumäki on Heinolalle erittäin tärkeä. Yhteistyötä pitää lisätä muun muassa tekemällä liikuntapainotteinen erityislukio.

Esityksestäni maakuntavaltuusto palautti maakunnan strategiaan yksimielisesti Lahti–Heinola–Mikkeli-junaradan. Nyt maakuntaliito on keskittynyt tämän vaihtoehdon ajamiseen. Hyvä näin.

Kirjoittaja on maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (kok.) Heinolasta.

Kommentoi