Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sysmä voi jatkaa Päijät-Hämeen veroparatiisina

Sote-uudistus pienentää kuntien menopaineita, mutta ei poista tulojen ja menojen epätasapainoa. Vuodesta 2023 tulisi hyvin poikkeuksellinen kuntataloudessa, sillä sote-uudistuksen myötä käyttömenoista poistuisi Sysmässä noin puolet: 31,5 miljoonasta eurosta 15,6 miljoonaan euroon.

Kuntaveroprosenttia leikattaisiin 12,39 prosenttia. Kunnille tilitettävä yhteisöveroprosentti pienentyisi. Valtionosuuksia ja verotuloja siirrettäisiin valtakunnan tasolla valtiolle / hyvinvointialueille yhteensä 7,2 miljardia euroa.

Toiminnan ja investointien rahavirta heikkenisi kunnissa voimakkaasti. Sote-uudistuksen vaikutus kuntien toimintakatteeseen ja verotulojen ja valtionosuuksien määrään olisi huomattavan suuri.

Palveluverkkoa on Sysmässä muunnettu vastaamaan tarpeita ja siirrytty entistä enemmän ostopalveluihin – merkittävimpänä sote-palveluiden osto Terveystalolta. Kokonaisulkoistuksella saatiin säilytettyä laadukkaat sote-palvelut lähipalveluina akuuttivuodeosastoineen.

Samalla saatiin kustannustehokas ratkaisu: noin miljoona euroa vuodessa halvemmalla kuin maakunnalliselta hyvinvointiyhtymältä hankittuna. Lähipalveluista on pidettävä kiinni – vaikka tulisi ei-toivottu sote-uudistuskin.

Sysmässä on kuntatalous kunnossa. Resursseja on siirretty vähenevistä palvelutarpeista kasvaviin tarpeisiin. On ollut varaa myös investoida tulevaisuuden tulolähteisiin, palveluihin ja ympäristöön ja vahvistaa kunnan pitovoimaa. Näin Sysmässä on hyvä asua, elää, tehdä työtä ja yrittää.

Asukaslukuun ja vetovoimaan vaikutetaan palaamalla faktaperusteiseen asioiden hoitoon poliittisen pelaamisen sijaan.

Maan hallitus on ampunut taloudessa tykillä kärpästä. Koronan talousvaikutuksia ylikompensoitiin kunnille. Onko kykyä tehdä oikeita päätöksiä koronan jälkeiselle ajalle? Jaetaanko kunnissa rahaa, eikä nähdä viljavien vuosien jälkeisille katovuosille.

Haasteena Sysmässä on investointien ja velkaantumisen pitäminen kunnan kantokyvyn rajoissa. Pystyykö uusi valtuusto sopeuttamaan ja samalla investoimaan tulevaisuuteen? Talouden kunnossapito mahdollistaa hyvät palvelut ja tarvittavat investoinnit elinvoiman vahvistamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Sysmän rannoille on mahdollista rakentaa jopa 2 000 uutta mökkiä. Yksityisillä maanomistajilla on noin 1 550 rakentamatonta tonttia vesistöjen äärellä. Vapaa-ajan asutuksen ja järvimatkailun kasvu sataa sysmäläisten laariin.

Sysmä voi jatkaa Päijät-Hämeen veroparatiisina – ja jopa alentaa kunnallisveroprosenttia, jos vahvistamme tulopohjaa kasvavan vapaa-ajan asutuksen tuomilla kiinteistöverotuloilla ja työllisyyttä kasvavalla ostovoimalla.

Vakituiseen asukaslukuun ja kunnan vetovoimaan vaikutetaan palaamalla faktaperusteiseen asioiden hoitoon poliittisen pelaamisen sijaan. Palvelusektori, sosiaali- ja terveystoimi sekä rakennusala tarvitsevat Sysmässä lisää ammattiosaajia.

Myönteinen kuntakuva ja järkevä elinkeinopolitiikka mahdollistavat Sysmän vetovoiman, uudet asukkaat ja elinvoiman kasvamisen.

Kirjoittaja on Sysmän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (kok.).