Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Työnteon pitäisi kannattaa aina – Vero- ja tukijärjestelmiä tulisi yksinkertaistaa ja suoraviivaistaa

Insinöörilogiikalla on vaikea ymmärtää, miksi hallituspuolueet ajavat maakuntaveroa Suomeen, koska maakuntamallissa suuri osa verorahoista kuluu uuden byrokratiahimmelin pyörittämiseen. Käytännössä nykyisten kunnallis- ja valtionverojen lisäksi suomalaisille annetaan vielä maakuntaverot. On äärimmäisen naivia kuvitella, että muut verot samalla laskisivat.

Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa maakuntahallintoa on kokeiltu jo vuosisatoja, lopputulokset ovat näkyvissä.

Hallituksen logiikka tuntuu olevan, että jos nykyisiä veroja on vaikea nostaa, keksitään uusia veroja. Tämä kuulostaa täydelliseltä itsepetokselta, koska käytännössä vain kokonaisveroasteella on todellista merkitystä omilla aivoillaan ajatteleville kansalaisille.

Kunnat ovat vaikeuksissa, koska valtio siirtää vastuita kunnille, eikä huolehdi riittävästi maakuntien yrityselämän tarpeista, vaan lisää muun muassa kuljetuskustannuksia. Lopputuloksena ihmiset muuttavat pääkaupunkiseudulle ja kuntien veronmaksajat vähenevät.

Onneksi koronatuet ovat tuoneet hetkellistä helpotusta kunnille. Yksinkertaisin keino vahvistaa kuntien taloutta olisi siirtää suurempi osa sosiaali- ja terveysalan (sote) sekä opetusalan menoista valtion vastuulle, samalla kansalaisten asuinpaikkojen välinen tasa-arvo kasvaisi.

Verojen ja maksujen lisäksi valtion menoja rahoitetaan jatkuvien pankkilainojen avulla. Kestävämpi ratkaisu olisi käyttää suoraa keskuspankkirahoitusta, koska sen avulla EU-valtioiden rahoituskuvioiden läpinäkyvyyttä voitaisiin haluttaessa parantaa. Asiasta tarvitaan tietysti EU tason päätös.

Monimutkaiset vero- ja tukijärjestelmät kuluttavat tulonsa oman toimintansa pyörittämiseen.

Monimutkaiset vero- ja tukijärjestelmät kuluttavat tulonsa oman toimintansa pyörittämiseen. Tästä johtuen järjestelmien tulisi olla mahdollisimman yksinkertaisia. Ikävä kyllä uudet maakuntaverot, tiemaksut, kunnallisverojen progressiivisuus ja vastaavat vievät toteutuessaan yhteiskuntaa päinvastaiseen suuntaan.

Kansalaisten tuloja tasataan progressiivisen valtionverotuksen kautta, mutta myös muissa yhteyksissä. Monet tuet ja etuudet riippuvat omista tai vanhempien tuloista, kuten lasten tarhamaksut, asumistuet, opintotuet, työttömyystuet, vanhempainpäivärahat, verovähennykset. Lisäksi tuloja tasataan tuloista riippuvien sakkojen muodossa. Lopputuloksena emme voi varmasti tietää kannattaako työnteko.

Nykyisiä vero- ja tukijärjestelmiä tulisi yksinkertaistaa ja suoraviivaistaa niin, että kansalainen voi olla varma, että työnteko kannattaa aina – ja tarvittaessa tuet saa yhdeltä luukulta. Kyvyttömät hallitukset kehittävät monitasoisia vero- ja tukijärjestelmiä, koska huono taloudellinen osaaminen on helppo piilottaa niiden taakse.

Monimutkaisissa järjestelmissä vain ammattimaiset vero- ja tukiviidakon käyttäjät elävät kohtuullisesti, vaikka he eivät osallistu yhteiskunnan rakentamiseen. Nykyjärjestelmässä surullisinta kuitenkin on, että kaikista heikoimmat ihmiset jäävät helposti ilman tukia, koska he eivät niitä osaa hakea.