Mielipide: Katetaan pörriäisille monipuolinen noutopöytä – Pörriäisten katoaminen vaikuttaa myös hedelmäpuiden ja marjojen sadon määrään ja laatuun

Helena Kekkonen

Viime vuosina on puhuttu kovasti pörriäisten ahdingosta ja katoamisesta. Syinä katoon ovat hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt ja vieraslajit. Pölyttäjien katoaminen tulee olemaan katastrofi myös ihmisille, koska 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä.

Me tarvitsemme asennemuutosta. Emme arvosta kotoperäisiä luonnonkasveja, vaikka valtaosa niistä ovat hyvin kauniita ja niitä voi myös käyttää ruoanlaittoon. Nimitämme niitä rikkaruohoiksi ja yritämme päästä niistä eroon leikkaamalla, kaivamalla ne maasta tai myrkyttämällä.

Tuotamme niiden sijaan ulkomailta koristekasveja, joista osa selviää huonosti kylmässä ilmastossa, osa ei ja osa joudutaan kaivamaan ylös suojaan talven pakkasilta tai peittämään niitä. Nurmikon leikkaaminen kerran pari viikossa ei ole pörriäisten kannalta eduksi vaikka se silmälle näyttää hyvältä.

Omakohtainen mehiläistarhaus on avannut silmämme katsomaan pihaamme ja luontoa mehiläisten silmin. Elämme heidän ehdoillaan. Mies leikkaa nurmikon pari kertaa kesässä ja on hyvin tyytyväinen tähän ratkaisuun. Ensimmäisen kerran leikataan voikukan kukinnan jälkeen. Voikukka saa kasvaa vapaasti pihallamme. Ne ovat kuin pieniä aurinkoja vihreää nurmea vasten.

Monia rasittaa ojien reunoilla ja järvien rannoilla kasvavat pajut ja he yrittävät niistä päästä eroon liiankin tehokkaasti. Samalla kajoamme pörriäisten ensimmäiseen ruokaan talven jälkeen. Paju tuottaa hyvänlaatuista proteiinipitoista siitepölyä, jota tarvitaan mehiläisvauvojen ravinnoksi, jotta ne kehittyisivät terveiksi aikuisiksi.

Mehiläiset, niin kuin mekin, tykkäävät monipuolisesta kattauksesta. Mitä enemmän on erilaisia kukkalaatuja, sitä parempi. Luonnossa kukat kehittyvät eri vauhdilla ja eri aikoina ja niin syötävää ja kerättävää riittää koko kesäksi. Syksyn kukista esimerkiksi ohdakkeet sekä keltainen syysmaitikka ovat mehiläisille mieleen.

Moni ehkä ajattelee, että mitä naapurit sanovat, jos annan pihamaani ”rehottaa” luonnonmukaisena.

Kannattaa huolestua, jos pörriäisiä ei näy pihassa. Se kertoo siitä, että siellä ei ole syötävää eikä kerättävää tai sitä on liian vähän. Pörriäisten katoaminen vaikuttaa myös hedelmäpuiden, marjapensaiden, mansikoiden, vadelmien ynnä muiden sadon määrään ja laatuun. Mehiläistarhaajina meillä on poikkeuksetta erinomaiset marja- hedelmä-, herne- ja härkäpapusadot.

Mikä avuksi? Anna luonnonkukkien, pajujen kasvaa vapaammin. Voit leikata polkuja kasvimaalle ja muualle pihaan, mutta jätä reiluja alueita vapaalle kasvulle.

Hyönteishotellit ovat ok, mutta jos pihalla ei ole syötävää eikä kerättävää, niihin eivät pörriäiset muuta. Moni ehkä ajattelee, että mitä naapurit sanovat, jos annan pihamaani ”rehottaa” luonnonmukaisena. On ehkä syytä keskustella heidän kanssaan ja rohkaista myös heitä samaan.

Kirjoittaja on heinolalainen mehiläistarhaaja.

Kommentoi