Mielipide: Nuorten saatava ensimmäisistä kesätyöpaikoista hyvä kokemus

Heli Kuitunen

Meistä suurin osa muistaa ensimmäisen kesäduuninsa. Monelle työpaikan hankinta oli onnistunut pitkän kyselykierroksen päätteeksi, toisille taas suhteita käyttäen. Joku poimi mansikoita, toinen jakoi lehtiä, kolmas hoiti lapsia, neljäs istutti kuusentaimia.

Minä siivosin. Muistan vielä sen vuosikymmenten takaisen kesän kuumana ja aamut aikaisina, kun aloin siivota kyseisen liiketilan keittiötä.

Varsinkin viikonlopun jälkeen haju oli kammottava, kun astioihin pöydälle jätetyt, perjantaisen pitopalvelutarjoilun ruuanjämät toimivat raatokärpästen hautomona ja avoimeksi jääneen ikkunan kautta evästämään tulleen variksen jätökset koristivat neuvottelupöytää.

Toimitila piti siivota ennen työntekijöiden työajan alkua, ja jokainen voi arvata, oliko tuona hetkenä nuoren neidon itku herkässä. Kyllä oli.

Yhtenä aamuna kotiinlähtöä tehdessä eräs kyseisen paikan työntekijärouva marssi luokseni antamaan palautetta siitä, että työpisteiden alla on siivotonta. Kuuntelin hänen runsassanaisen näkemyksensä tohtimatta kertoa, että ne nimenomaiset kohdat siivotaan vain erikseen pyydettäessä kyseisen yrityksen korostamien tietoturvasyiden vuoksi.

Seisoin vain korvat kuumottaen ja hymyilin ärtyneelle tädille. Ajattelin mielessäni, että näkisitpä sen helteessä muutaman päivän seisseen jäätelösi, ja puhuttaisiin sitten siivottomuudesta.

Koin tärkeäksi, että tiesin, mitä minun tulee tehdä ja mitä minulta odotetaan.

No, siinä työssä oli paljon hyvääkin. Muistan kivan pomoni, joka jutteli paljon ja tuli toisinaan avuksi urakkaan. Muistan uudet työtoverit, kukin omanlaisensa, mutta jaoimme silti samaa huumoria sen samaisen työarjen keskellä.

Autoimme toisiamme vuorotellen pienin teoin, toinen toisemme työtä helpottaen huolimatta siitä, että olin ehkä 40 vuotta nuorempi kuin kukaan muu, olin silti samaa porukkaa.

Mitä tästä opin? Opin paljon, kuten sen, että nuorena, ensimmäisiä kesätöitä aloittavana minulle oli tärkeää saada kuulua joukkoon. Koin tärkeäksi, että tiesin, mitä minun tulee tehdä ja mitä minulta odotetaan.

Opin myös, että palautetta voi antaa monella tavalla ja väärä tapa jättää jälkensä siinä missä oikeakin. Senkin ymmärsin, että rohkeus kypsyy pieninä paloina nuoressa mielessä.

Tämän tarinan merkitys? No, se on se, että me aikuiset toimisimme nuoria kesätyössä työuraa aloittelevia kohtaan fiksusti ja tsempaten, antaen itse mallia työelämän säännöistä, olimmepa sitten esihenkilön, kollegan tai asiakkaan roolissa.

Paitsi tienestiä, työkokemus tuo myös taitoja ja parhaimmillaan itseluottamusta ja jopa suuntaa tulevaisuudelle – ja roppakaupalla kykyä arvostaa erilaisia työtehtäviä. Hyvä perehdytys esimerkiksi työturvallisuuteen, ystävällisyys ja yhteisöllisyys, nämä kaikki luovat perustaa edessä oleville, kymmenille työvuosille.

Kirjoittaja on kahden tyytyväisen, nuoren kesätyöntekijän äiti Sysmästä.

Kommentoi