Mielipide: Poliisi joutuu priorisoimaan tehtäviä jo nyt – silti suunnitellaan määrärahojen leikkaamista

Reijo Pöyry

Uutinen sanomalehdessä kertoi äskettäin, että useisiin alaikäisiin kohdistuneisiin raiskauksiin syyllistynyt henkilö tuomittiin yli neljän vuoden rangaistuksiin. Jutun lopussa kiinnitti huomiota maininta, ettei tekijän nimeä anneta julkisuuteen uhrien suojelemiseksi. Itselleni jäi mielikuva, että tässä paremminkin suojellaan rikoksentekijää kuin uhreja.

Aiheeseen liittyen on viime aikoina käyty keskustelua poliisin määrärahojen leikkaamisesta jopa 40 miljoonalla. Sehän tietäisi poliisien määrän tuntuvaa vähentämistä, vaikka vielä keväällä sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi poliisikoulutusta lisättävän lääkkeenä pääkaupunkiseudulla ilmenneen nuorten väkivaltarikollisuuden torjumiseksi.

Meillähän jo nykyään poliisi joutuu jättämään pienemmät rikokset tutkimatta ja priorisoimaan myös hälytystehtäviä.

Suuntaus on meillä selkeästi sama kuin Ruotsissa, jossa viimeiseen asti vaiettiin suurkaupunkien lähiöiden ongelmista. Nyt sielläkin on ollut pakko tunnustaa tosiasiat ja myös todeta maan rikoksentorjuntaneuvoston esittelemä raportti, jossa todetaan, että rikosepäilyissä ulkomaalaistaustaiset ovat merkittävästi yliedustettuina.

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomien Tukholman kirjeenvaihtaja Jussi Sippola (HS 31.8.). Meillähän ei samaa saa todeta julkisesti, koska rasismikortti heiluu heti, ja todetaan, että kyllähän ne suomalaisetkin.

Poliisien toimia ja mahdollisia rikkeitä kyllä kytätään tehokkaasti. Huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarniota syytetään siitä, ettei hän ehkäissyt henkirikoksen tapahtumista, vaikka tämä on yksittäistapaus. Niin pahasti ollaan hakoteillä, jos poliisilta vaaditaan jopa rikosten ehkäisyä.

Monet taparikolliset pitävät yhteiskuntaa ja poliisia pilkkanaan, kun kukkahattutädit jakavat konnille sympatiaa, sillä hehän saattavat olla entisiä koulukiusattuja!

Niin pahasti ollaan hakoteillä, jos poliisilta vaaditaan jopa rikosten ehkäisyä.

Kommentoi