Mielipide | Heinolan keskustan läheisyydessä olevat rauhalliset luontokohteet tarjoavat matkailulle erityisen hienot mahdollisuudet

Oi sinä, Heinola, helmi Suomen kaupunkien joukossa! Helmisimpukan kuoren alla näytät niin tavalliselta ja vaatimattomalta, mutta sisällät suuren aarteen, joka monelta täällä jää huomaamatta.

Tämmöistä paikkaa ei maastamme löydy toista. Luonto tarjoaa Heinolalaisille aivan erikoisen hienot mahdollisuudet. Oikein runosuoni alkaa pulputa, kun sitä kaikkea mielessään katselee.

Antaapa sen nyt kuitenkin olla ja yritetään rauhallisesti ottaa. Kuunnellaan mitä pääkaupungin suunnalla puhellaan.

Hesarin pääkirjoitus harmitteli 15. elokuuta sitä, että nuoret aikuiset karkaavat. Siinä kerrotaan, miten "2020 kaupunki- ja kuntapalvelututkimuksessa tärkeimmät syyt harkita lähtöä Hesasta olivat asumisen ja elämän kalleus, kaipuu luonnon lähelle, rauhalliseen ympäristöön sekä halu saada isompi asunto ja oma piha. Kolmekymppistä kiinnostaa työmatkan sujuvuus, lähikoulun kunto ja lenkkipolun turvallisuus".

Meillä Heinolassa on tuo kaikki, mistä pääkaupunkialueella voi vain haaveilla, ja enemmänkin.

Tuskin he osaavat edes unelmoida sitä, että omasta pihasta pääsisi lähtemään rauhalliselle metsäpolulle. Ei tarvitse moottoritielle lähteä luontoelämyksiä hakemaan pitkien matkojen päästä.

Täällä voi nukkua yönsä hotellissa ja aamulla lähteä taas uudelle ja erilaisille luontopolulle.

Luontopolkuja risteilee Heinolan keskustan välittömässä läheisyydessä, eikä niillä ole mitään tungosta. Jopa koskemattoman luonnon rauhan kokemuksen voi saada omasta pihasta lähtevän polun varrelta. Missä muualla voi laavun ja nuotiopaikan löytää parin kolmen kilometrin kävelymatkan päästä torilta?

Pääkaupunkiseudun luontokohteet ovat hyvin hoidettuja, puistomaisia. Siellä voi kulkea potkulaudoilla ja ihmisiä on paljon. Varsinaista luonnon rauhaa on siellä hankalampi löytää. Täällä polut ovat osa luontoa ja kohtaamiset harvinaisia.

Ensimmäiset polut ovat syntyneet rannoille ja harjuille jo silloin, kun alueen vesistöt ovat syntyneet, joten monet polut ovat tuhansia vuosia vanhoja, toiset metsissä, joihin ei liikenteen melut kuulu eikä rakennuksia näy. Jotkin polut seuraavat vesistöjen rantoja. Jo ammoisina aikoina nämä seudut ovat tarjonneet myös hyvät vesireitit.

Keskustan läheisyydessä olevat rauhalliset luontokohteet tarjoavat matkailulle erityisen hienot mahdollisuudet. Täällä voi nukkua yönsä hotellissa ja aamulla lähteä taas uudelle ja erilaisille luontopolulle.

Monet ovat käyneet Madeiralla vaeltamassa levadoilla. Meillä täällä on toisenlaisia luontoelämyksiä, joita moni matkailija tulisi kaukaakin ihailemaan, jos vain tietäisi, mitä täällä on tarjolla.

Luontomatkailun kehittämiselle on polkuverkostojemme ansioista erityisen hyvät mahdollisuudet.

Nuorille löytyisi opaspalvelutehtäviä ja hotelleille lisää asiakkaita. Pian tarvittaisiin monenlaisia palveluja ja palvelun tarjoajia.

Urheiluopiston läheisyys ja siihen yhdistyvä Ilvespolku on yksi hyödyntämätön mahdollisuus. Ilvespolulle voi turvallisesti tulla harjoittelemaan pitempien vaellusten varalle.

Kaikki pitkällä vaelluksella tarvittava vain mukaan ja kokeilemaan, mistä alkaa hiertää. Näin varsinaisella pitkällä vaelluksella ei tule pahempia yllätyksiä varusteiden kanssa.

Heinola tarjoaa sijaintinsa puolesta oivat mahdollisuudet monenlaiseen luontomatkailuun, ja asumisen kannalta Heinola on aivan paratiisi. Ainakin tuolta ruuhka-Suomen näkökulmasta katsoen.