Mielipide: Autetaan afrikkalaisia pysymään kotiseudullaan

Yrjö Saraste

Hämeen Sanomissa (2.9) oli mielenkiintoinen artikkeli: ”Biotaloudesta kestävää kasvua Afrikkaan.”

Kyse on siitä, miten Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on mukana kehittämässä biotalouspohjaista yrittäjyyskoulutusta nyt kaikkiaan yli kymmenessä maatalousalan korkeakoulussa itäisessä ja eteläisessä Afrikassa.

Kiertotalouteen ja kestävän kehityksen periaatteisiin nojautuvalla biotaloudella on huomattavia mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja ja yrittäjyyttä Afrikassa. HAMK tekee alueella parhaillaan kehitystyötä, joka tarjoaa mahdollisuuksia myös Kanta-Hämeen yrittäjille.

Osaltaan Afrikan kasvun ajurina on nuori väestö. Siellä on nyt viidesosa maailman alle 24-vuotiaista. Vuonna 2030 jo melkein puolet maailman nuorista on Afrikassa.

Kestävään kehitykseen nojautuva biotalous on Afrikan unionin mukaan sektori, jossa on eniten mahdollisuuksia uuteen toimeliaisuuteen. Kiertotalouden periaatteet ovat kuitenkin siellä vielä varsin tuntemattomia.

Perinteisesti afrikkalaiset yliopistot kouluttavat virkamiehiä, jotka hakevat töitä julkiselta sektorilta. Korkeakouluilla on halua muuttaa koulutustaan yrittäjyyteen kannustavaksi.

Todella kunnioitettavaa, miten yksittäinen korkeakoulu on saanut moista aikaan.

Todella kunnioitettavaa, miten yksittäinen korkeakoulu on saanut moista aikaan. Kehitysavun tulisikin olla sellaista, että menemme Afrikkaan ja yritämme yhdessä paikallisten kanssa saada hommat rullaamaan. Eurooppalaisten, kuten suomalaisten tulisi mennä paikan päälle ja perustaa yhteistoimintayrityksiä, eikä luovuttaa Afrikkaa kiinalaisille.

Meidän tulisi kaikin tavoin yrittää auttaa afrikkalaisia pysymään kotiseudullaan. Tämä tulee huokeammaksi kuin massojen vastaanotto Eurooppaan ja inhimillisempää kuin pakolaisten hukuttaminen Välimereen.

Kommentoi