Mielipide: Aluevaaleilla on merkitystä

Sanna Heikkinen

Sosiaali- ja terveysuudistuksesta (sote) on tullut totta ja päätökset on tehty. Tämä on todellisuus ja sen kanssa menemme yhdessä eteenpäin – riippumatta siitä, oletko ollut uudistuksen kannalla, onko se mielestäsi ollut turhaa vai olisiko jokin asia pitänyt tehdä toisin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Puheissa kuulemme käsitteitä sote-, maakunta-, hyvinvointialue- ja aluevaalit. Toissijaista on se, millä nimellä haluamme asiaa kutsua, puhumme silti samasta uudistuksesta.

Meidän oma hyvinvointimme koskettaa jokaista, ja se on lähellä sydäntä. Miten voin, miten jaksan nyt ja tulevaisuudessa, kuinka saan hoitoa ja hoivaa, kun sitä tarvitsen? Tullaanko hädän tullen auttamaan ja kauanko avun saaminen kestää? Miten läheiseni voivat?

Nämä kaikki ovat perustavaa laatua olevia ajatuksia. Juuri siksi tulevilla aluevaaleilla on merkitystä meille kaikille.

Meitä päijäthämäläisiä yhdistää se, että elämme samassa maakunnassa. Meillä kaikilla tulee olla yhdenvertaiset palvelut ja yhdenvertainen mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

Näissä vaaleissa ja tulevassa aluevaltuustossa olemme maakunnan asialla, katsomme kokonaisuutta, emme yksittäisiä kuntia poteroistamme. Sosiaali- ja terveyspalveluja tulee olla saatavilla kattavasti jokaisen kunnan alueella riippumatta siitä, onko kunnan alueelta edustajaa aluevaltuustossa.

Sote-palveluja tulee olla kattavasti jokaisen kunnan alueella riippumatta siitä, onko kunnasta edustajaa aluevaltuustossa.

Maakuntaamme tulee kansanvaltainen itsenäinen hallinto. Tässä vaiheessa se tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustointa. Lainsäädäntö tuli voimaan 1.7.2021, ja virallisesti kyseiset palvelut siirtyvät uuden hyvinvointialueen alle vuoden 2023 alusta.

Meille päijäthämäläisille muutos ei ole iso, koska olemme olleet kuntayhtymässä pidemmän aikaa. Kunnilla ei ole enää päätösvaltaa kyseisissä palveluissa eikä raha tule kuntien budjeteista.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Uusia valtuutettuja ei valitse se joku muu siellä jossain, vaan me kukin arvokkaalla äänellämme.

Vaalit ovat tammikuun lopussa ja ehdokkaat ovat selvillä viimeistään vähän ennen joulua. Ehdokkaat ovat maakunnan yhteisillä listoilla kotikunnasta riippumatta. Voimme äänestää yli kuntarajojen.

Äänestämään pääsee jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö. Jos olet Suomeen muualta muuttanut, voit tarkastaa vaalioikeutesi nettisivuilta https//vaalit.fi/aanioikeus.

Kotona voit äänestää ennakkoon, jos kykysi liikkua ja toimia on rajoittunut. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava omassa kotikunnassa viimeistään päivää ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Ennakkoäänestys järjestetään, kuten muissakin vaaleissa ja myös laitoksissa, esimerkiksi sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vankiloissa. Laitosäänestyksessä voivat äänestää vain laitoksissa hoidettavana olevat tai niihin otetut henkilöt.

Näillä vaaleilla on merkitys. On aika asennoitua myönteisesti tulevaan ja antaa mahdollisuus meitä kaikkia päijäthämäläisiä yhdistävälle uudistukselle.

Kirjoittaja on Keskustan Päijät-Hämeen piirin varapuheenjohtaja.

Kommentoi