Mielipide: Voisiko hakarististä tulla taas hyvän merkki?

Kikka-Anneli Holopainen

Itä-Hämeen pääkirjoitus 4.9.2021 toi mieleeni Yleisradion ohjelman Merkkien salat, jossa symbolitutkija Liisa Väisänen ja toimittaja Ella Kanninen tutkivat merkkien kieltä. Yhdessä jaksossa pohdittiin hakaristin symbolisia merkityksiä.

Kukapa meistä ei kavahtaisi nähdessään hakaristin, niin paljon kielteisiä ajatuksia siihen liitetään. Se yhdistetään välittömästi natsi-Saksaan ja se herättää ahdistusta ja vastustusta kaikkea sitä kohtaan, mitä se edustaa.

Ohjelmassa pohdittiin, miten pahan merkin voisi palauttaa hyväksi. Merkki ansaitsisi, että siitä pestäisiin paha pois, koska sen alkuperäiset merkitykset ovat olleet pelkästään hyviä ja positiivisia. Lukemattomissa kulttuureissa sitä on käytetty onnen symbolina ja edelleenkin monissa uskonnoissa se on hyvyyden ja ikuisuuden vertauskuva.

Hakaristi on yksi ihmiskunnan vanhimmista symboleista. Sitä on löydetty eri kulttuureista ympäri maailmaa. Sitä tiedetään käytetyn ornamenttina sineteissä jo 2 500 eaa.

Se on kuvastanut muun muassa Vähä-Aasian mutkittelevaa Maiandros-joen silmukkamaisia mutkia. Kun asettaa kaksi joen uomaa päällekkäin muodostuu hakaristi luomaan mielikuvaa joenrantojen hedelmällisestä maasta. Talojen seinien koristelussa sitä käytettiin tuomaan hyvinvointia.

Hindulaisissa ja buddhalaisissa temppeleissä se on positiivinen oman uskonnon symboli. Sitä löytyy suomalaisista rautakautisista esineistä, vyön soljista, esiliinan koristeluista. Vaatteissa on luultavasti haluttu pitää merkkiä itsessä kiinni suojaamassa pahoilta voimilta. Keskiajalla se on ollut esimerkiksi ukkoselta suojaava merkki.

Askel symbolin hengellisestä merkityksestä poliittiseen merkitykseen voi olla hyvin lyhyt.

Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin kehykset muodostuvat hakaristeistä, mutta hän viittaa niillä Kalevalaan. Hän oli myös nähnyt hakaristiä Karjalan vanhojen hirsitalojen koristeaiheina.

Miten natsit sitten päätyivät tähän merkkiin? Natsien piirissä toimi vahvana esoteerinen osasto. Merkillä tahdottiin luoda jotain myyttistä, jotta sillä voisi todistaa olevansa jokin hyvin vanha ja ihmeellinen liike. Merkki symboloi ajatusta hyvästä ja täydellisestä ihmisestä.

Ohjelmassa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen toteaa, että symbolin hengellisestä merkityksestä askel poliittiseen merkitykseen voi olla hyvin lyhyt. Astutaan kansallisromantiikasta ja isänmaanrakkaudesta nationalismiin.

Helsingissä Teknilliselle korkeakoululle kuuluneesta rakennuksesta (rakennusvuosi 1925) löytyy lattioista useita hakaristejä. Myös vanhoissa postimerkeissä niitä on käytetty. Helsingin Korkeavuorenkadun talon koristelusta sitä löytyy, kirkoista, Lotta Svärd -merkkiin se tuli vuonna 1921. Ilmavoimien vanha tunnus tuli käyttöön 1918.

Merkkiä ei kuitenkaan ole syytä poistaa ja piilottaa mistään. Symboli itsessään ei voi olla hyvä tai paha, vaan se, millaiset arvot siihen ladataan. Kokonaisuudessaan merkillä on hyvin vähän natsien antamaa painolastia.

Maailma tarvitsee joskus, että asioita kääntää päälaelleen.

Voisiko hakarististä tulla taas hyvän merkki? Sitä ohjelmassa pohdittiin luovan johtajan Eka Ruolan kanssa. Hänen mukaansa 12 000 vuotta vanha merkki on lähtökohdaltaan erittäin positiivinen. Natsi-Saksa vain onnistui 25 vuodessa kääntämään sen täysin päinvastaiseksi, äärimmäisen pahan symboliksi.

Positiivisen mielikuvan palauttaminen voisi onnistua, jos jokin vahva järjestö ottaisi sen tunnuksekseen. Hän leikitteli ajatuksella, että YK alkaisi käyttää sitä visuaalisessa viestinnässään, kuvastamaan sitä työtä, mitä varten se perustettiin.

Luen YK:n sivuilta, että sen tavoitteena on suojella maailmaa uusilta sodilta, ettei toisen maailmansodan kaltaista tuhoa enää tapahtuisi, ettei mikään vastaava inhimillinen kärsimys enää toistuisi. ”YK:ta ei perustettu viemään ihmiskuntaa taivaaseen, vaan estämään sen päätyminen helvettiin”, totesi Dag Hammarskjöld (pääsihteerinä vuosina 1953–1961).

Äkkiseltään tuntuisi oudolta ajatus, että YK ottaisi tunnuksekseen hakaristin, mutta näin palautuisi sen sanskritin kielen sanan svastika merkitys, joka tarkoittaa hyvinvointia, hyvää onnea ja tuuria. Se olisi hauskaa!

Maailma tarvitsee joskus, että asioita kääntää päälaelleen. Etenkin, jos hyvyys tulee päällimmäiseksi.

Kommentoi