Mielipide: Tavoitteena maallistuminen

Reijo Pöyry

Suomi yrittää yhdessä EU:n kanssa panna Unkaria ja Puolaa kuriin, koska niissä ei toteudu oikeusvaltioperiaate. Se tarkoittaa, että siellä vaikkapa kouluissa taistellaan maallistumista vastaan ( ESS 18.9).

Lähes paholaiseksi meillä kuvatun pääministeri Viktor Orbánin tavoitteena on kristinuskon roolin vahvistaminen opetuksessa eurooppalaisen kouluopetuksen maallistumiskehitystä vastaan. Siellä kouluissa avataan aamu hartaushetkellä kuten meilläkin kuusi vuosikymmentä sitten, kun kävin koulua. Luokkahuoneisiin on Unkarissa kannettu myös ristejä ja katekismuksia.

Uskonnosta eroon pyrkiminen on alkanut meilläkin tuottaa tulosta esimerkiksi lasten ja nuorten lisääntyneenä pahoinvointina, ahdistuksena ja rikollisena käyttäytymisenä. Se ei tietenkään ole ainoa syy, vaan yksi tekijä muiden joukossa. Koronaa selitetään lähes ainoaksi syypääksi tähänkin.

Väitän, että ilmastonmuutoksella pelottelu on suurin ahdistuksen aiheuttaja. Tietyt henkilöt suorastaan kilpailevat siinä, kuka luo suurimmat uhkakuvat päämme menoksi, vaikka kukaan ei tarkkaan ottaen tiedä, mitä tulee tapahtumaan.

Vielä Unkarista voisi mainita, että se sai äskettäisistä Tokion olympialaisista 20 mitalia. On todettu, että urheilumenestys kertoo paljon kansakunnan tilasta, ja meidän mitalisatoomme verraten tämä osoittaa, missä mennään.

Maallistuminen on meillä hyvässä vauhdissa, kun kirkkoherra tanssii tähtien kanssa, joten ehkäpä pian kirkkoja voidaan sulkea tai avata muuhun toimintaan kuten tanssisaleiksi.

Luokkahuoneisiin on Unkarissa kannettu myös ristejä ja katekismuksia.

En ole tiukkapipoinen enkä "hihhuli", mutta huomautan, että meidät suuret ikäluokat kasvatettiin teemalla koti, uskonto ja isänmaa, ja se tuotti hyvinvointi-Suomen rakentajia. Nythän tuo Kekkosen aika katsotaan hyvin taantumukselliseksi ja epäonnistuneeksi, kun ei saanut edes velkaa mielin määrin.

Kirjoittaja on heinolalainen.

Kommentoi