Mielipide: Hoitajapako on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, jonka syihin pitää puuttua heti

Miina Harmaala

Päijät-Hämeessä näkyy valtakunnallinen trendi, jossa on käynnissä joukkopako sote-alalta. Asiasta on keskusteltu paljon terveydenhuollossa työskentelevien, yhteen hiileen puhaltavien kollegoiden kanssa, ja tämä huoli on yhteinen. Tässä ilmenee myös asiakkaiden kokema pelko aiheesta.

Kyseessä on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, joka vaatii julkista keskustelua sekä yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotta saisimme aitoa ja tulevaisuuteen katsovaa muutosta aikaiseksi.

Hoitotyöntekijöitä yritetään rekrytoida ulkomailta saakka houkuttimina palkat sekä asunto- ynnä muut edut. Tämä on käsittämätöntä, sillä osaavia ammattilaisia meiltä kyllä löytyy, mutta heistä suuri joukko opiskelee jo toista alaa tai on muuten hakeutumassa pois terveydenhuollosta.

Syitä näihin alanvaihtoihin löytyy monia, merkittävimpinä uskoakseni matala palkkaus, toimimaton johtajuus, heikentyneet työolot, työn suuri kuormitus sekä matala yhteiskunnallinen arvostus hoitoalan työntekijöitä kohtaan.

Henkilöstövaje on myös merkittävä työn kuormitusta lisäävä tekijä, jonka ratkaisemiseksi tulee aktiivisesti etsiä keinoja.

Korona-aika on korostanut terveydenhuollon ahdinkoa ja tuonut sen näkyvämmäksi kuin koskaan aiemmin. Hoitajien selkänahka on revitty vereslihalle eikä siinä ole enää, mistä ottaa.

Syitä alanvaihtoihin löytyy, merkittävimpinä matala palkkaus, toimimaton johtajuus, heikentyneet työolot, suuri kuormitus sekä matala arvostus.

Kahvipöytäkeskusteluissa vilisee usein suuttumus ja turhautuminen korkea-arvoisten luottamushenkilöiden ja johtajien kauniisiin hoitohenkilökuntaa koskeviin puheisiin ja rakennusten valaisemisiin kiitollisuuden sekä arvostuksen merkkeinä.

Kauniita eleitä, mutta tosiasiassa nämä eivät tuo voita kenenkään leivän päälle eivätkä korjaa kenenkään loppuun palamista ja lyyhistymistä työn kuormittavuuden alle eikä itse alan haasteita. Tarvitaan suurempia muutoksia ja ennen kaikkea tahtoa!

Haluan myös todeta, että korona on ajanut äärimmilleen myös hyvin monen muun alan osaajia ja tukea tarvitaan monella suunnalla.

Erikoistuvat lääkärit ja luottamusmiehet Janne Virtanen ja Alvar Külmäsu kohdistivat kirjoituksessaan Etelä-Suomen Sanomien 29.9. yleisönosastolla huomionsa ansiokkaasti muun muassa Päijät-Soten tavoitteeseen olla vuoden päästä Suomen paras sote-alan työpaikka. Tässä todellakin riittää työsarkaa.

Toivon todella, että tähän on tarkoitus sitouttaa myös Päijät-Soten operatiivinen johto, virkamieskoneisto sekä luottamushenkilöorganisaatio ja aidosti ja avoimesti ottaa myös työntekijät mukaan tämän kehittämiseen, olemmehan menossa kohti yhteistä hyvinvointialuetta. Akuutti24:n henkilöstöpula ei sekään ratkea hoitajia osoittelemalla.

Uusi sote-sopimus astui voimaan syyskuun 1. päivänä. On kuitenkin käynyt ilmi, että Lahdessa Harjun terveyden palveluksessa olevat hoitajat joutuvat tekemään epäreilun ja etuja heikentävän sopimuksen. Tämä TP-Tes astuu voimaan 1.3.2022. Sopimuksessa esimerkiksi työntekijä sairastuessaan menettää puolet sairausajan palkastaan ensimmäisen yhdeksän päivän ajalta. Kuukauden sairausloman jälkeen työntekijä tippuu suoraan ansiosidonnaiselle päivärahalle.

Lähtöpalkat ovat 150 euroa matalammat niin lähihoitajalla kuin sairaanhoitajillakin. Myös lomapäivät vähenevät aiemmasta. Tämä muutos on myyty työntekijöille muun muassa edullisemman hammashoito- ja erikoislääkäripalvelun voimalla.

Työn vaativuus Harjun terveydessä on noussut ja työmäärä lisääntynyt. Ihmettelen suuresti, miksi työntekijöiden etuja ei ole haluttu puolustaa.

Haluaako Päijät-Sote tosiaan iskeä viimeisen niitin terveydenhuollon ammattilaisten otsaan ja heikentää sopimuksia tilanteessa, jossa meiltä kaikkoavat alan osaajat ja samaan aikaan tavoitellaan mainetta Suomen parhaana sote-alan työpaikkana? Melkoista hölmöläisten peitonkutomista. Samaan aikaan johtajien palkkoja kyllä nostetaan.

Olisiko nyt viimeinen hetki tehdä korjausliike niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin ja ennen kuin viimeisetkin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sammuttavat valot. Kuka muuten sinut ja minut hoitaa tulevaisuudessa ja silloin kuin apua tarvitsemme?

Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu (kesk.).

Kommentoi