Mielipide: Mikä tarkoitus syvästi kehitysvammaisen elämällä on?

Helena Kekkonen

Eräs hyvä ystäväni kysyi minulta äskettäin otsikon mukaisesti. Kysymys on hyvä ja tärkeä etenkin nyt, kun eutanasia on noussut meilläkin pinnalle keskusteluissa.

Ollessani vammaistyössä Botswanassa minulle soitti eräs sosiaalityöntekijä. Vastasyntynyt vauva oli löydetty elävänä roskalaatikosta.

Lapseton pariskunta oli adoptoinut hänet ilmeisesti vanhuuden turvaksi. Jonkin ajan päästä he huomasivat, ettei lapsi kehittynyt normaalisti, vaan hän oli vammainen. He raivostuivat sosiaalityöntekijöille siitä, että olivat antaneet heille vammaisen lapsen ja vetivät heidät oikeuteen purkaakseen adoption.

Kerroin tämän tapauksen paikallisille työkavereilleni. Eräs heistä, miespuolinen, itsekin polion vammauttama sanoi: ”Minkä timantin he hylkäsivätkään!”

Tietokirjailija ja kristillinen vaikuttaja Mia Puolimatka, jonka perheessä on Down-lapsi, sanoo: ”Jumala, joka hallitsee kaikkea tapahtumista yksityiskohtaisesti, ilmaisee itsensä salatulla tavalla erityisesti sellaisissa ihmisissä, jotka eivät täytä yleisiä mittoja ja jotka ovat riippuvaisia toisten ihmisten tuesta.”

Olemassaolollaan he houkuttelevat meistä esiin omaa heikkouttamme ja haavoittuvuuttamme.

Vammaiset, sairaat, vanhukset mittaavat meidän arvopohjaamme ja inhimillisyyttämme.

Vammaiset, sairaat, vanhukset mittaavat meidän arvopohjaamme ja inhimillisyyttämme. Jokaisella ihmisellä on arvo sinänsä huolimatta siitä, onko heistä hyötyä meille tai yhteiskunnalle. Kristinusko on muovannut länsimaiselle yhteiskunnalle tätä arvopohjaa.

Jeesus opetti vallankumouksellisesti: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”. ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.”

Jeesus opetti näkemään itsensä kaikissa edellä kuvatuissa tapauksissa, myös siinä syvästi kehitysvammaisessa.

Kirjoittaja on heinolalainen.

Kommentoi