Mielipide: Ihmiskunnan kollektiivinen tyhmyys tiivistyy kryptovaluutoissa

Antti Roine

Ohjatussa markkinataloudessa yksilöitä palkitaan yhteisen hyvän luomisesta. Ihminen voi rikastua luomalla uusia työpaikkoja, hyödyllisiä tuotteita, tarpeellisia palveluita, uraa uurtavaa tiedettä, viihdyttävää musiikkia, upeaa taitetta tai urheiluelämyksiä. Eli win-win-ajatus on, että yhteiskunta ja myös työntekijä saavat osansa. Ikävä kyllä kryptovaluutat hyödyttävät vain louhijaa.

Pankeissa luodaan lainarahaa painamalla nappulaa, miljoonan euron luomiseen tarvitaan nolla kilowattituntia sähköä. Sen sijaan miljoonan euron luomiseen bitcoineina tarvitaan energiaa noin 2 800 megawattituntia, joka maksaa noin 400 000 euroa. Tämä kuormittaa rajallista sähköntuotantokapasiteettia, jota tarvittaisiin järkevämpiin kohteisiin.

Yhden kilowatin tuottaminen luo hiilidioksidipäästöjä noin 800 grammaa, jos sähkö tuotetaan kivihiilen avulla. Tämä tarkoittaa, että miljoonan euron luominen bitcoineina synnyttää 2 200 tonnia CO2-päästöjä. Käytännössä pelkästään bitcoinien louhinta synnyttää CO2-päästöjä yhtä paljon kuin koko Ruotsin vuosittaiset päästöt ovat. Tämän lisäksi tulevat muiden kryptovaluuttojen päästöt.

Tietokoneita, grafiikkapiirejä ja muuta elektroniikkaa tarvitaan pyörittämään teollisuutta, yliopistoja, terveydenhoitoa, viihdettä, pelejä, taidetta ja koko yhteiskuntaa. Tällä hetkellä näistä komponenteista on huutava pula, koska ne kuluvat kryptovaluuttojen louhintaan. Komponenttien hinnat nousevat pilviin, edes korkeilla hinnoilla tarpeellisia komponentteja on vaikea saada kansalaisia hyödyttäviin tehtäviin.

Pankkien ja keskuspankkien luoma raha on yhteiskunnan talouden perusta. Rahan liikkeiden seuranta on rikollisuuden torjunnan perustyökalu.

Kryptovaluuttojen liikkeitä ei voida seurata. Kryptovaluutat ovat täydellisiä rikollisten työkaluja, joiden avulla rikolliset voivat turvallisesti kotiuttaa saamansa hyödyt. Pahinta kuitenkin on, että diktatuurit voivat horjuttaa demokraattisia yhteiskuntia kryptovaluuttojen avulla.

Rahan liikkeiden seuranta on rikollisuuden torjunnan perustyökalu. Kryptovaluuttojen liikkeitä ei voida seurata.

Yhteiskuntaa rahoitetaan erilaisten verojen, maksujen ja lainarahan avulla. Käytännössä lainaraha tarkoittaa setelirahoitusta, koska EU:ssa keskuspankki ostaa arvottomia valtioiden velkakirjoja täyteen hintaan pankeilta, jotka ovat luoneet rahat tyhjästä.

Taloutensa huonosti hoitaneet EU-maat hyötyvät eniten tästä setelirahoituksesta, koska ne saavat taloutensa pyörittämiseen rahaa, jota ei käytännössä tarvitse maksaa takaisin.

Kryptovaluutat luovat markkinoille hallitsemattomasti vielä lisää rahaa, joka kiihdyttää inflaatiota, samoin kuin johdannaiset ja bondit tekevät. Tämä ei hyödytä yhteiskuntaa mitenkään, mutta se kasvattaa korkojen nousun, hyperinflaation ja markkinoiden romahduksen riskiä.

Väärän rahan painajat saavat ankarat rangaistukset. Jopa kopiokoneella tehdyt 50 euron setelit voivat johtaa vankilarangaistukseen. Sen sijaan bitcoin-louhijat ja keinottelijat ovat suuria julkkiksia ja esimerkkikansalaisia. Miksi ihmeessä tilanne on tämä?

Kommentoi