Mielipide | Vanhuspalveluissa moni asia on aikaisempaa huonommin

Vastaan samaani palautteeseen (IH 29.11.). Kun kunnan asioista kirjoittaa, oli asia mikä tahansa, alkaa selittely, niin myös nyt. "Olemme tehneet sitä ja tätä", vanha tuttu lause.

Olen asunut Hartolassa kauemmin kuin vt. kunnanjohtaja ja hyvinvointikoordinaattori. Siihen aikaan kun peilaan, nykymeno on todellakin aivan toista.

Miksi ei voisi joskus tehdä asioita toisin? Siksi, että pelätään muutosta.

Hartola elää murrosvaihetta. Kotipalvelu tökkii. Jos väki kaikkoaa, eikö jossakin ole mätää? Jos vanhuksille kaupan edessä ilkutaan ja syljeksitään päälle, eikö jossakin ole mätää.

Toki meillä toimii Juttutupa ja asiointiavustaja. Se on hyvä, mutta nyt Juttutupa tarvitsee uuden paikan. Nykyinen ei toimi.

Kyllä kunta voisi ostaa ikäihmisille oman talon, jossa olisi kotipesä kaikille vanhus- ja vammais- sekä eläkeläisjärjestöille. Eikö vain? Ottakaa huomioon, kaikki eivät jumppaa, hölkkää tai kävele. Tarvitaan myös heille virikkeitä.

Odotan aikaa, kun rollaattorikapina sulkee jossakin päin Suomea liikenteen.

Terveyspalvelut ovat huonot ja kauppapalvelut myös. Joku Senioriinashoppi käy, mutta siinä se.

Olen itse ollut kotihoidossa sellaisena aikana, kun oli aikaa. Nyt ei ole. Siksi istun siinä konklaavissa, että yritän puolustaa sitä osaa kuntamme ikäihmisistä, joita muut eivät halua puolustaa.

Ajatukseni on selkeä: kuntamme rakentajille, sodat ja puutteet kärsineille on annettava kaikki hyvä, mitä vain voidaan antaa, ei aina heille, jotka eivät ole mitään tehneet. Ikäihmiset ovat voimavara, perinteiden siirtäjä eivät kuluerä tai rasite.

Myös te, hyvät virkamiehet, vanhenette. Kun jalka ei nouse ja eilinen sekoittuu tähän päivään, kun joku pyörähtää ja menee kiireellä pois, ettei vain minuun vanhuus tartu, ajatelkaa heitä, joille tämä on totta nyt, kun muistatte vielä, mikä päivä on.

Vaalipuheissa uhotaan vaikka mitä, mutta kun on jakkara takapuolen alla, iskee dementia.

Tarvitsemme kriittistä keskustelua ja radikaaleja toimia vanhusten oikeuksien puolesta ei vain Hartolassa vaan koko Suomessa. Odotan aikaa, kun rollaattorikapina sulkee jossakin päin Suomea liikenteen.

Kirjoittaja on hartolalainen aluevaaliehdokas (vas.).