Lukijalta | Onhan meillä tavoite, mutta entä sen toteuttaminen?

Heinolassakin nähdään jo terveyskeskuksen ylikuormittuminen. Jatkossa tilanne vaikeutuu.

Perusterveydenhuolto on käytännössä romahtanut ja esimerkiksi Tampereella kuolemansairaita vanhuksia kuskataan satoja kilometrejä ympäriinsä, kun terveyskeskusten petipaikkoja ei ole.

Näin kirjoittaa kaksi pirkanmaalaista terveyskeskuslääkäriä Hesarin mielipidesivulla 28.11.

Meillä Heinolassa tulee samansuuntaista viestiä, kun kerrotaan terveyskeskuksen vastaanottopalvelujen ruuhkautuneen ja kehotetaan ottamaan yhteyttä vain kiireellisissä tapauksissa (IH 27.11.).

Kaikki ei nyt todellakaan selity koronan hoidolla, vaikka se toki lisäkuormitusta aiheuttaakin.

Terveyskeskusten tilanne on täysin kaoottinen, toteavat alussa mainitut lääkärin, jotka tietävät, mistä kirjoittavat ja puhuvat. Sen sijaan poliittisilla päättäjillä ei tunnu olevan käsitystä missä mennään.

On ylevää ja äänestäjien kosiskelua puhua, kuinka jokaisessa kunnassa pitää olla terveyskeskus. Nyt on tuotu politiikan kielenkäyttöön tuttu sana ”tavoite”, jolla uskotaan kansan pysyvän tyytyväisenä.

Erityisesti on tullut tutuksi hoitajamitoitustavoite.

Nyt kerrotaan, kuinka on tavoite kaikkien päästä lääkäriin seitsemän päivän aikana. Luodaan sellaista mielikuvaa, että kun on tavoite, se myös toteutuu.

Sama pätee myös työllisyys- ja ilmastotavoitteisiin. Maamme hallituksen on helppo asettaa tavoitteita ja vaatimuksia, mutta samalla pitäisi miettiä, miten ne ovat toteutettavissa ja mitä se maksaa.

Sote-uudistuksesta on monenlaisia mielipiteitä, mutta on helppo uskoa asiaan perehtynyttä ex-puoluesihteeri Jarmo Korhosta, joka Alfa-kanavalla Harkimon vieraana 25.11. totesi, että rahat ei tule riittämään ja tilanne sen kun vaikeutuu, kun väki vanhenee ja sairastavuus lisääntyy.

Vaikka rahaa vielä löytyisikin, kysymys kuuluu, mistä löytyy hoitoalan työntekijät.

Kokemus on osoittanut, että uudistuksia tehtäessä ei yleensä kuunnella suoritusportaan tekijöitä, jotka olisivat alansa parhaita asiantuntijoita.

Anteeksi vain, jos maalaisjärki ei riitä tajuamaan, kuinka digitalisaatio hoitaa kaikki ilman ihmisten käsipareja.