Mielipide | Hoidetaanko sote-palvelut pian täysin varustellussa sote-autossa?

Valtuustokauden alussa järjestetyssä talousarvioseminaarissa saimme kuulla FCG:n Eero Laesterältä ennusteen siitä, että vuonna 2030 heinolalaisten mediaani-ikä tulee olemaan 60 vuotta – tällä hetkellä luku on 56 vuotta.

Ikääntynyt kunta ikääntyy jatkossa entisestään. Nuoret muuttavat muualle opiskelemaan ja vanhempia ikäluokkia muuttaa takaisin.

Heinolassa sairastavuus on joka ikäryhmässä korkeampaa kuin muualla Suomessa. Tätä selittäviä tekijöitä ovat muun muassa kuntalaistemme mielenterveys- ja päihdeongelmat, korkea työttömyys sekä alhainen koulutustaso. Raskaan terveydenhuollon tarve on kiistaton tosiasia.

Isojen kouluinvestointien myötä Heinola on strategisesti profiloitunut lapsiperhemyönteiseksi kunnaksi. Tulevaisuudessa saammekin varmasti kuntaamme juuri tämän profiilin muuttajia.

Tarkistamatta tilastoja, uskallan arvata, että lapsiperheet ja ikäihmiset kuluttavat paljon terveyspalveluita. Kuntamme on siis sekä luontaisesti että strategisesti terveyspalveluiden suurkuluttaja.

Korona-aika on osoittanut monelle konkreettisesti, miltä tuntuu, kun hoitoon ei pääse, kun tarve on kova. Soittamalla päivystysavun numeroon ei takaisinsoittoa välttämättä ikinä saa, eikä esimerkiksi infektio-oireista lasta pysty viemään vakuutusten turvin yksityiselle lääkäriasemallekaan (ilman negatiivista koronatestiä).

Näin historiallinen muutos ei voi tapahtua siten, että loppukäyttäjä ei sitä huomaisi.

Epidemia on muuttanut tutut toimintatavat ja avunsaannin tunteen, jota edes tarpeen hetkellä ei rahallakaan saa nopeasti ostettua.

Toivon, että tuleva sote-uudistus ei jatka epidemian viitoittamaa möykkyistä tietä hoidon saannin osalta. Jos palveluita keskitetään pois Heinolasta, kuntalaisten terveystilanne tulee huononemaan entisestään.

Jos keskittäminen ”on ainoa vaihtoehto”, pitää uudentyyppisiä, toimivia ratkaisuja osata etsiä ahkerasti. Palvelut pitää tuoda tavalla tai toisella niitä tarvitsevien lähelle.

Voiko tämä tarkoittaa esimerkiksi palaamista omaan lapsuuteeni, kun mummoni kanssa kävimme yhdessä kauppa-autolla? Nyt kun kauppa-asiointi hoidetaan auton sijaan rakennuksessa, hoidetaanko sote-palvelut jatkossa täysin varustellussa sote-autossa? Se lienee kuitenkin parempi vaihtoehto kuin naapurikuntaan matkustaminen.

Uskon, että tuleva uudistus tulee vaatimaan meiltä kaikilta muutoksen sietokykyä ja tottumista uuteen. Näin historiallinen muutos ei voi tapahtua siten, että loppukäyttäjä ei sitä huomaisi.

Jotta tuleva muutos olisi mahdollisimman inhimillinen, tarvitsemme tulevaan aluevaltuustoon heinolalaisia edustajia. Näissä vaaleissa ei kisailla siitä, kuka voittaa, vaan siitä, voittaako Heinola.

Äänestä.

Kirjoittaja on heinolalainen aluevaaliehdokas (kok.).