Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Omalääkäri- ja vastuuhoitajamalli käyttöön ainakin kroonisia tauteja sairastaville ja monisairaille

Moniammatillinen yhteistyö on nostettava sille kuuluvaan arvoonsa terveydenhuollossa. Asiakkaiden kuuntelu, tilanteen kartoitus ja hoidon suunnittelu moniammatillisen tiimin tekemänä on varmasti kustannustehokkaampaa kuin nykyinen pallottelu luukulta toiselle.

Viheliäinen soittorumba vie sairaalta ihmiseltä voimat. Potilaan kokonaisvaltainen tutkiminen estää monen sairauden vaikeutumisen ja kroonistumisen. Lopulta ei enää muisteta, mistä kaikki alkoikaan. ”Asenne alussa ratkaisee lopussa”.

Terveyskeskuksiin tarvitaan yleislääketieteen eri osa-alueisiin erikoistuneita lääkäreitä, kukin oman kiinnostuksensa mukaan. Näin lääkärit voivat konsultoida toinen toisiaan ja potilaat saavat avun tarvitsematta hakeutua yksityislääkärin vastaanotolle.

Keskussairaalan erikoislääkärit tuskailevat perusterveydenhoidosta saapuneiden osaamattomasti tehtyjen lähetteiden kanssa. Potilaiden hoito saattaa viivästyä turhan kauan. Vastaanoton hoitajat tarvitsevat myös eri alojen erikois- ja täydennyskoulutusta. Näin toimien voisimme puhua kustannustehokkuudesta.

Omassa kodissa asuminen on turvattava. Ikääntyneiden ja vammaisten toimintakykyä tulee vahvistaa. He ovat usein monella tapaa sairaita, eikä heidän hoidokseen ja kotona selviytymisen tuekseen riitä pelkkä hoiva, lääkkeiden antaminen ja ruuan jakelu riitä.

Tarvitaan riittävä määrä ammattitaitoista, moniammatillista ja vastuunsa tuntevaa henkilökuntaa sekä kolmannen sektorin taholta mielekästä virkistystoimintaa. Ihanteellista olisi mahdollisuus lääkärin ja fysioterapian määräaikaisiin kotikäynteihin.

Potilaan kokonaisvaltainen tutkiminen estää monen sairauden vaikeutumisen ja kroonistumisen.

Potilaan hoitavan lääkärin tehtävä on vastata hoidon lisäksi myös hoitosuunnitelman tekemisestä. Hoitosuunnitelman tarkoituksena on koota ja tiivistää kroonisesti sairaan tai monisairaan potilaan hoitoa koskevat linjaukset, hoidon järjestäminen ja seuranta.

Hoitosuunnitelma tulee tehdä yhteisymmärryksessä potilaan ja tarvittaessa potilaan omaisen kanssa. Hoitosuunnitelman merkitys korostuu etenkin päivystystilanteissa, joten se pitää löytyä potilastietojärjestelmästä helposti.

Syrjäytyneet, syrjäytymisvaarassa olevat ja masentuneet lapset ja nuoret tarvitsevat paljon nykyistä enemmän apua. Tulevalla aluevaltuustolla tulee olla kykyä kuunnella, reagoida ja toimia, kuunnella lapsia, vanhempia, koulutoimen väkeä, psykologeja ja koulukuraattoreita.

Lapsilla on hätä! Jono tutkimuksiin ja hoitoon pääsyyn saattaa kestää jopa vuoden. Lapsen ja nuoren kehitys ei tätä kestä. Mitä nopeammin apu kohtaa avun tarvitsijan, sitä nopeammin saadaan pysyvämmät vauriot estettyä.

Tehdessäni pitkäaikaistyöttömien nuorten laajoja terveystarkastuksia törmäsin nuoriin, jotka olivat olleet koulukiusattuja ja sittemmin paniikkihäiriöisiä. Heillä oli käytössään masennus- ja rauhoittavia lääkkeitä, useita kipu- ja särkylääkkeitä, joukossa jopa kolmiolääkkeitä.

Emme saa olla maakunta, joka kasvattaa alle 30-vuotiaana psyykkisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrää.

Aina mennessään lääkäriin kokemansa epämääräisen pahan olon ja kipujen vuoksi, he saivat hoidoksi uuden lääkkeen. Emme saa olla maakunta, joka kasvattaa alle 30-vuotiaana psyykkisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrää.

Kirjoittaja on orimattilalainen aluevaaliehdokas (kesk.).