Mielipide | Mistä turvallinen asunto Liisalle ja ambulanssi Erkille?

84-vuotias Liisa sairastaa Alzheimerin tautia. Hän ei tunnista enää omaisiaan eikä kotiaan paikaksi, jossa asuu. Naapuri on huolissaan saattaessaan Liisan toistuvasti ulkoa harhailemasta turvaan. Useasti myös poliisit ovat etsineet Liisaa yöllä ja toimittaneet hänet ensiapuun.

Läheiset ovat uupuneita ja peloissaan. Liisa ei tarvitse sairaalahoitoa, vaan turvallisen ja tuetumman asumismuodon. Sellaista ei ole saatavilla, koska paikat ovat joko täynnä tai palveluseteli­määrärahat loppuneet.

Liisa siirretään sairaalan vuodeosastolle odottamaan, ja sieltä tehdään vielä yksi kotikokeilu. Se jää valitettavasti viimeiseksi.

15-vuotias Julia kokee voimavaransa vähäisiksi. Koulu ei kiinnosta ja välit vanhempiin ovat huonot. Julia ei näe elämälleen tarkoitusta. Ystävät ja vanhemmat ovat huolissaan. Lääkäriaika löytyy jo kahden viikon päästä. Odottavan aika tuntuu ikuisuudelta.

Lääkärin tavattuaan Julia saa mielialalääkkeitä ja lähetteen nuorisopsykiatriseen arvioon. Kutsu poliklinikkakäynnille tulee ehkä kuukauden kuluessa. Kuka auttaa Juliaa ja hänen perhettään ja milloin?

56-vuotias Erkki asuu haja-asutus­alueella. Kuntakeskukseen on matkaa 40 kilometriä. Illalla nukkumaan mennessään hänen vasen kätensä puutuu ja kipu rinnassa on raastava. Puoliso hälyttää apua. Ambulanssi saapuu tunnin kuluttua. Keskussairaalaan on matkaa liki sata kilometriä. Saako Erkki apua ajoissa?

Liisa ei tarvitse sairaalahoitoa, vaan turvallisen ja tuetumman asumismuodon.

24-vuotias Mari on kotihoidon lähihoitaja. Hän käy yhden työ­vuoronsa aikana jopa 20 asiakkaan luona. Aika on kortilla, eikä eväitä ennätä syömään.

86-vuotiaan Lindan luona Mari on käynyt iltavuoron aikana kolme kertaa, mutta sekään ei riitä. Mari haluaisi hoitaa työnsä hyvin. Nyt hän kokee, ettei siihen ole mahdollisuutta. Vastuu painaa, eikä työvoimaa ole riittävästi. Hän jättää hoitoalan ja siirtyy kauppaan töihin.

Tammikuun 23. päivä valitaan aluevaltuusto, joka päättää, miten rahat sosiaali- ja terveyspalveluissa kohdennetaan. Etteivät edelliset esimerkit toistuisi, ratkaisujen tulee olla nopeita, vaikuttavia ja kustannustehokkaita.

Käytä äänioikeuttasi.

Kirjoittaja on diakonissa-sairaanhoitaja, terveydenhoitaja AMK ja aluevaaliehdokas (kesk.).