Mielipide | Hyvällä mielellä hoitoon ja hoitajille hyvä mieli

Tällä hetkellä yhteiskuntamme suuri haaste on löytää hoitohenkilökuntaa meitä hoitamaan. Voiko asialle tehdä jotain?

Hoitamisessa on aina kaksi osapuolta; hoitaja ja hoidettava. Hoitotapahtuma on aina ihmisten välinen kohtaaminen. Osaammeko arvostaa siinä tilanteessa hoitajaa työssään? Otammeko avun kiitollisena vastaan, ja annammeko positiivisen palautteen hoitajalle? Tämä voisi olla yksi tekijä, joka parantaisi selkeästi hoitajien työoloja ja tekisi alasta houkuttelevamman.

Meillä on valitettavan paljon vastakkainasettelua, ja tilanteet kärjistyvät jopa vihapuheeksi esimerkiksi rokotevastaisilla ja rokotemyönteisillä. Poliittisessa keskustelussakin sorrutaan usein toisten vikojen etsimiseen, kun keskiössä pitäisi olla yhteisten asioiden paras mahdollinen hoito ja erilaisiin haasteisiin keskittyminen.

Aluevaaleissa tulevat helposti vastakkain keskuskaupunki ja maaseutu, vaikka me jatkuvasti liikumme maalta kaupunkiin ja päinvastoin. Toinen toistemme huomioiminen on kaikkien etu.

Muutama vuosi sitten juttelin poikani kanssa sellaisesta tilanteesta, että voisin tarvita apua vanhuudessani. Hän tuumasi: ”En ihan mahdottomana pitäisi sinun hoitamistasi, jos osaisit olla.” Tätä olen aloittanut opettelemaan, etten olisi kovin hankala nytkään.

Me tarvitsemme uusia hoitajia, ja nyt työssä olevat hoitajat on pidettävä työssään. Tähän me voimme vaikuttaa omalla käytöksellämmekin unohtamatta riittävää taloudellista korvausta, jonka hoitaja arvokkaasta työstään ansaitsee. Hänhän hoitaa juuri meitä, ja hyvin todennäköisesti jokainen meistä jossakin elämäntilanteessaan hoitoa tarvitsee.

Otammeko avun kiitollisena vastaan, ja annammeko positiivisen palautteen hoitajalle?