Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomalainen ensin sote-töissä ja sote-palveluissa

Hoitoalalta siirtyy jatkuvasti alan koulutuksen saaneita hoitajia muihin töihin. Moni on myös lähtenyt ulkomaille, missä työolot ja etenkin palkkataso on parempi.

Tämän ongelman moni puolue ratkaisisi tuomalla maahamme ulkomaalaisia hoitajia, toiselta puolelta maailmaa, vaikka katseen pitäisi kääntyä ongelman juuri­syihin eli suomalaisten hoitajien palkkatasoon ja työolosuhteisiin, sekä johtamiseen.

Mikäli ulkomaisen halpatyövoiman maahantuloa lisätään, hoitohenkilöstön neuvotteluasemat heikkenevät. Tämä taas johtaa siihen, että palkan ja työolojen paranemisen todennäköisyys voidaan unohtaa.

Kun palkkojen ja työolojen korjaamisen sijasta otetaan lisää työvoimaa ulkomailta, kiihtyy suomalaisten pako alalta. Tulevaisuudessa palveluiden laatu uhkaakin romahtaa, ja hyvällä suomen kielellä saatava laadukas palvelu jää monelle haaveeksi.

Tietyt tahot ovat jo ehdotelleet, että toiselta puolelta maapalloa tuleva hoitaja voisi tuoda mukanaan Suomeen koko perheensä, johon myös isovanhemmat kuuluvat. Koko perhe tulisi suomalaisen sosiaali­turvan piiriin, vaikka maahamme perheensä tuonut hoitaja itse siirtyisi paremman palkan perässä myöhemmin naapurimaahamme.

Tämä lisäisi meidän suomalaisten menoja, muttei auttaisi hoitohenkilöstön vajausta.

Jotta tulevaisuudessa meitä suomalaisia hoidetaan selvällä suomen kielellä motivoituneiden hoita­jien toimesta, meidän on satsattava suomalaisen henkilöstöön ja heidän työolosuhteisiinsa.

On laskettu, että jos julkisen puolen sairaanhoitajat, terveyden­hoitajat, perus- ja lähihoitajat, fysioterapeutit, sosiaalityöntekijät sekä tietysti myös arvokasta työtä tekevät laitoshuoltajat saisivat 300 euron palkankorotuksen kuukaudessa, se maksaisi yhteiskunnalle vajaat miljardi euroa.

Nyt moni toteaa, ettei se olisi mahdollista, kun tulee niin kalliiksi, mutta olen toista mieltä. Suomi laittaa vuosittain miljardeja vihreään siirtymään, löyhään maahan­muuttopolitiikkaan, EU:n tukipaketteihin ja tuloksettomaan kehitysapuun maailmalle.

Pelkästään kehitysyhteistyöhön Suomi laittaa lähes 1,3 miljardia vuosittain, ja mitkä ovat olleet tulokset? Jos kehitysapua leikattaisiin miljardilla, siihen jäisi käytettäväksi vielä noin 300 miljoonaa vuodessa, mutta samalla säästyneestä miljardista löytyisivät eurot sote-puolen henkilöstön palkankorotuksiin.

Lopetetaan siis suomalaisten rahan jakaminen maailmalle, niin meillä olisi euroja käyttää suomalaisten hyvinvointiin ja laadukkaisiin sote-palveluihin.

Kirjoittaja on kansanedustaja, Lahden kaupunginvaltuutettu ja aluevaaliehdokas (ps.).