Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Itä-Hämeen saatava edustaja aluehallitukseen

Heinolan ja Itä-Hämeen palvelut eivät säily itsekseen, vaan niitä pitää puolustaa ja tiukasti. Tämän opin Päijät-Hämeen sote-yhtymän hallituksessa. Esimerkiksi ensihoidossa Itä-Hämeen palvelut voittivat, kun tukea tuli muualtakin. Mitään ei kuitenkaan saanut ilmaiseksi. Itä-Hämeen puolia ei pidä kukaan muu, jollemme sitä itse tee.

Heinolassa on oma malli, jossa saman katon alla on terveyskeskuksen lisäksi erikoissairaanhoito ja erikoislääkäripalvelut tuovat joutuisat palvelut asiakkaalle. Nopea hoito estää vaivan huonontumisen ja säästää kustannuksia. Potilaan pallottelu jää vähemmälle.

Koska Heinolassa on paljon tilaa, kannattaa nämä Heinolan hyvät erikoissairaanhoidon palvelut tarjota laajemmalle, varsinkin Sysmään ja Hartolaan, miksei myös Asikkalaan ja Iittiin. Tämä hyödyttäisi myös lahtelaisia, kun näin jonot eivät siellä pursuaisi liiaksi.

Nyt on haastava hetki. Kun uusi aluevaltuusto 1.3.2022 aloittaa, neljän ensimmäisen kuukauden aikana tehdään tärkeimmät päätökset. Muodostetaan rakenteet ja toimintatavat.

Tämä edellyttää, että luottamushenkilöille annetaan keskittymisrauha eikä rasiteta muilla luottamustehtävillä.

Päijät-Hämeen aluevaltuustoon tulee 69 valtuutettua. Se on liian paljon. Todellinen päätöksenteko tulee tapahtumaan hallituksessa, jonka aluevaltuusto valitsee valtuutettujen keskuudesta.

On erittäin tärkeää, että Itä-Hämeen alue saisi jälleen hallitukseen yhden edustajan. Hänen roolinsa tulee olemaan erittäin merkittävä koko Itä-Hämeen alueen kannalta.

Nopeasti neljän kuukauden aikana tehdään tärkeimmät perusratkaisut, joten harjoitteluaikaa ei jää aikaa.

Tarpeetonta byrokratiaa tulee uudistuksessa ja rakenteiden yhteensulautumisessa karsia. Uusien toimintatapojen kehittäminen onkin tärkeää.

Asukkaalla pitää olla oikeus valita palvelupaikkansa.

Paras loppu­tulos saadaan, kun julkisten palvelujen rinnalla käytetään yksityisiä toimijoita ja järjestöjä.

Ei ole merkitystä sillä, kuka palvelut tuottaa, vaan sillä että asukkaat saavat laadukkaat palvelut.

Palveluseteli tulee määrittää todellisten palvelujen tuottamiskustannusten mukaan. Uusia veroja ei tarvita, järkevää toimintaa. Toiminnan tulee olla oikeudenmukaista ja tasapuolista.

Pelastuspalvelujen riittävien resurssien turvaaminen on oikein, ja ensihoitoon Heinolassa tarvitaan kaksi autoa yölläkin.