Mielipide | Poliisin voimavarat eivät riitä, vai täytyykö murtomiehienkin voida harjoittaa ammattiaan?

Pyhistä päästyä iskivät taas murtomiehet Lusissa yön pimeydessä, jolloin voi turvallisesti käyttää myös heijastimilla varustettuja vaatteita. Hanki esti kuitenkin ajamasta pihaan ajoneuvoa, joka oli jätettävä tien varteen. Ilmeisesti tiesivät, että tiellä ei ajele kukaan eikä ihmettele outoja ajoneuvoja tai kulkijoita.

Kutsumattomia vieraita kiinnostivat kaikki rakennukset; liitereiden ja aittojen ovet olivat murron jäljiltä auki. Vain halkoliiterin oven lukko oli murtamatta ja ovi kiinni.

Asuinrakennuksen ulko-ovi oli särjetty ja jätetty raolleen. Kaappien sisällys oli lattialla hujan hajan. Sisällä olleet pienkoneet lähtivät konnien mukaan, samoin eräät muistoesineet.

Lukumiehiä nämä jätkät eivät kai kuitenkaan ole, koska kirjat eivät kelvanneet millään kielellä. Levittelivät kyllä niitä, mutta eivät onneksi repineet. Tavarat kai kannettiin varastetuissa koreissa ja laatikoissa tienvarteen.

Oliko mukana myös naispuolinen vieraan omaisuuden haltuunottaja, kun naisten ihonhoitotuotteet olivat kadonneet siinä missä miesten käyttämät pienkoneetkin? On tietysti mahdollista, että rosvot halusivat esiintyä huomaavaisina poikaystävinä tullessaan seuraavan kerran tekemisiin rakkaansa kanssa.

Koronakaan ei iske kunnon varkaisiin. Terveydestään tuntuvat kuitenkin nämä ammattimiehet olleen huolissaan, koska tyhjensivät lääkekaapin. Jättivät kuitenkin jäljelle Buranaa, jos murto vaikka sattuisi aiheuttamaan asukkaille päänsärkyä heidän tultuaan paikalle.

Jättivät kuitenkin Buranaa, jos murto sattuisi aiheuttamaan asukkaille päänsärkyä.

Hampaat lienevät olleet kuitenkin kunnossa, koska hammastahna ja väliharjat eivät kelvanneet. Vorot korjasivat mukaansa myös pakastimesta puolukkapiirakan.

Kun kahvipaketit ja teepussitkin menivät sen siliän tien, lienee kotiluolassa ollut iloinen virkistäytymishetki keikan jälkeen. Ilmeisesti muun tavaran mukaan otettu pienoisikoni ei kyennyt häiritsemään hyvää mieltä onnistuneen keikan jälkeen.

Jään kysymään, ovatko nämä murtomiehet paikkakuntalaisia tai tämän maakunnan asukkaita, koska näyttävät tietävän, milloin ja mihin on turvallista mennä varkaisiin. Paikkakunnan olot tunteva tiedonantaja on vähimmäisvaatimus.

Tuntuu kovin epätodennäköiseltä, että korona-aikana varaskopla pääsisi tänne ulkomailta ja sinne takaisin yhtä helposti kuin ennen koronaa. Toki voihan täälläkin oleskella maasta poistumatta, jos markkinointi on kunnossa.

Poliisi saa vuosittain 200 000 sähköistä rikosilmoitusta. Sillä ei valitettavasti riitä voimavaroja tällaisten murtojen selvittelemiseen, kun kaiken maailman elokapinallisetkin hakevat huomiota osakseen, eikä sitä voida heiltä edes kieltää.

Vai onko asia niin, että murtomiehienkin täytyy voida harjoittaa ammattiaan, jotta työllisyystavoite täyttyisi heidänkin osaltaan?