Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Omaishoitajien asemaa tulee parantaa ja heidän tukeaan lisätä

Ikääntyminen: Omaishoitajat ovat itsekin usein iäkkäitä ja huonokuntoisia. Hekin tarvitsevat palveluita.

Suomessa väki ikääntyy vauhdilla. Nyt jo mietimme kiivaasti, mistä saadaan lisää tiloja ja hoitajia.

Omaishoitajat ovat yksi unohdettu ryhmä. Nyt olisi korkea aika kiinnittää heidän asemaansa huomiota, sillä he takaavat yleensä läheisilleen rakastavaa ja osaavaa huolenpitoa omassa kodissa.

Kunnalle omaishoito tulee halvemmaksi kuin muut vaihtoehdot, huomattavasti halvemmaksi: on laskettu, että ikääntyneen ympäri­vuorokautinen hoito tehostetussa palveluasumisessa tulee maksamaan kunnalle vuodessa noin 63 000 euroa, kun taas omaishoito kotona maksaa noin 12 000 euroa.

Omaishoitajien tilanteet ovat hyvin erilaisia: joku hoitaa lastaan, joku iäkästä vanhempaansa tai sairastunutta puolisoaan.

Mutta myös omaishoitajaksi pääsemisen kriteerit vaihtelevat eri puolilla maatamme. Samoin omaishoitajien palkkiot. Ne onkin nyt tulevassa uudistuksessa yhtenäistettävä koko maassa.

Omaishoidon tuen pitäisi olla verotonta.

Siivousapua tulisi omais­hoitajien saada maksutta. Monesti omais­hoitajat ovat itsekin iäkkäitä ja huonokuntoisia.

Omaisten jaksamisesta tulisi pitää hyvää huolta: heidän tulisi saada edullista kotipalvelua ja lisää lakisääteisiä vapaapäiviä.

Olen sitä mieltä, että omais­hoitajille tulisi suoda maksuttomat virkistäytymis- ja kuntoutus­mahdollisuudet. Heidän tulee saada henkistä ja fyysistä apua heti tarvittaessa. Omaishoitajalla on suuri vastuu.

Kysyin tutulta omaishoitajalta, mikä hänestä olisi nyt tulevaisuudessa tärkeää, ja hän vastasi näin:

”Omaishoidon lakisääteistä vapaata ei monikaan omais­hoitaja voi hyödyntää muuten kuin hyvinvointialueen saldosetelillä, jolla voi maksaa sijaistamista asiakkaan kotona. Yksityiseltä palvelun­tuottajalta palvelua ostettaessa seteli riittää noin kolmeen vapaatuntiin viikossa. Mihin tämä aika riittää?

Kotona tapahtuvaa sijaistuksen korvausta tulee nostaa, koska se mahdollistaa omaishoitajalle omaa aikaa. Näin saadaan lisää palveluntarjoajia, työllisyyttä ja verotuloja. Hoidettava voi itse valita omaishoitajan sijaisen palvelua tarjoavasta yrityksestä, ja sijaisesta tulee se tuttu ja turvallinen henkilö, jonka vastuulle hoidettava mielihyvin jää.

Toki nykyinen saldoseteli kattaa vaihtoehtoisesti kolme vuorokautta kuukaudessa ’laitoshoitoa’, joka mahdollistaa omaishoitajalle vapaata, edellyttäen, että hoidettava haluaa tai suostuu lähtemään kotoa vieraaseen paikkaan.”

Kun ihmissuhteet ovat kotona kunnossa, se heijastuu hoidettavaankin. Kotona hoidettavan on mahdollisuus saada kosketusta, lämpöä ja rakkautta puhumattakaan muusta kanssakäymisestä tavallisessa arkielämässä, kun taas laitoksissa on niukasti aikaa kullekin asiakkaalle yksilöllisesti.

Omaishoito on minusta se inhimillisin vaihtoehto.

Kirjoittaja on vapaaehtoistyöntekijä.