Mielipide | Kiusaamiselle tulee olla nollatoleranssi, jotta toiminta saadaan poikki. Nuorisovaltuuston mielestä kaikenlainen kiusaaminen on ehdottomasti väärin.

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua Heinolan Lyseonmäen koulun tilanteesta. Kaupungin tiedotteessa "Lyseonmäen koulun turvallisuutta tehostetaan eri keinoin" (heinola.fi, 7.2.2022) kerrotaan, että Lyseonmäen koululla kiusaaminen on lisääntynyt.

Tiedotteen mukaan Lyseonmäen koululle on tulossa poliisi kertomaan oppitunneille kiusaamisesta ja oppilaiden turvallisuuden tunteen lisäämiseksi koululla järjestetään vartiointia koulupäivän aikana.

Heinolan nuorisovaltuusto pitää tilannetta huolestuttavana. Ulkopuolisen avun pyytäminen oppilaiden koulunkäynnin turvaamiseksi kuulostaa nuorisovaltuuston mielestä siltä, että tilanne on Lyseonmäen koululla pahentunut selkeästi viimeisten vuosien aikana.

Koulussa on kuitenkin valmiiksi paljon osaavaa henkilökuntaa, jonka yhtenä tehtävänä on puuttua kiusaamiseen ja mahdollistaa turvallinen opiskelu koulussa joka päivä.

Monelle nuorelle ovat varmasti tuttuja seuraavat lauseet: “Se oli vaan läppä”, “Kaikkihan niin nykyään tekee” ja “Koita kestää”. Tällaisten lauseiden ei kuitenkaan pitäisi olla kenenkään nuoren arkipäivää.

Mikään vitsi ei ole ok-vitsi, jos se tuntuu pahalta kuulla. Minkään videon jakaminen somessa ei ole ok, vaikka kaikki muut niin tekisivät, jos siihen ei ole lupaa videossa esiintyviltä henkilöiltä.

Nuorisovaltuusto kannustaa kaikkia puuttumaan kiusaamiseen ja pyrkimään olemaan toiselle mukava tai edes kohtelias.

Kiusaamista on monenlaista, mutta Heinolan nuorisovaltuuston mielestä kaikenlainen kiusaaminen on ehdottomasti väärin.

Nuorisovaltuustossa pohdittiin vuoden 2020 loppupuolella, miten nuorisovaltuusto voisi vaikuttaa kiusaamisen vähenemiseen. Tällöin syntyi idea toteuttaa video, jossa erilaiset henkilöt, jotka ovat eri asemassa kiusaamistilanteissa kertovat, miltä kiusaaminen tuntuu ja miten paljon vaikutuksia sillä voi olla.

Video valmistui syksyllä 2021 ja sitä on näytetty Lyseonmäen koululla. Jo vuoden 2020 loppupuolella ja edelleen Heinolan nuorisovaltuuston mielestä kiusaamiselle tulee olla nollatoleranssi aivan, kuten Heinolan kaupungin tiedotteessakin todetaan.

Jos esimerkiksi koulussa näkee kiusaamista, eikä uskalla puuttua siihen itse, tulisi kuitenkin mennä asiasta kertomaan jollekulle, jotta kiusaaminen loppuisi. Kiusaaminen on jo itsessään paha asia, mutta jos sen annetaan jatkua pitkään, sillä voi olla hyvinkin suuria vaikutuksia kiusatun ja jopa kiusaajan elämässä.

Heinolan nuorisovaltuusto kannustaa kaikkia puuttumaan kiusaamiseen ja pyrkimään olemaan toiselle mukava tai edes kohtelias.

Kirjoittaja on Heinolan nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Minkään videon jakaminen somessa ei ole ok, jos siihen ei ole lupaa videossa esiintyviltä henkilöiltä.