Mielipide | Joukkoliikenteen kato tekee pahaa ilmastolle

Julia Thurén on kirjoittanut kirjan "Kaikki kuluttamisesta", alaotsikkona "Näin aloin käyttää rahojani paremmin" (Gummerus 2021). Merja Ojansivu arvioi kirjaa Kuntalehdessä 2/2022. Arvion viimeisestä lauseesta avautuu näkymä nuorten sukupolvien ylikuluttamista välttävään vaatimattomampaan elämäntapaan. Muun muassa auton omistamista ei enää pidetä järkevänä.

Ajatus on ihanteellinen ja mahdollista toteuttaa kaupungeissa, joissa joukkoliikenne rullaa, mutta autottomuutta on turha markkinoida maaseudun haja-asutusalueilla asuville ihmisille. Siellä joukkoliikenne on suurin piirtein tapettu sillä, että hallitukset ovat vuosikausia leikanneet linja-autoliikenteen tukea.

Mitä taas tulee vuoden 2015 taksiliikenteen uudistukseen, sekin meni päin prinkkalaa. Se oli suoraan sanoen haihatusta ja oli yksi syy keskustapuolueen alamäkeen.

Näistä eri liikennemuotojen kurittamisista esimerkiksi keskustapuolue tosiaankin saa katsoa peiliin. Se ei ole ottanut huomioon maamme syrjäseutujen vanhoja ihmisiä, joilla ei ole autoa.

He tarvitsisivat tullessaan asioimaan syrjäseuduilta keskuksiin julkisen liikenteen palveluja, mutta koska niitä ei ole, on pakko hankkia auto, jolla pääsee kulkemaan. Taksia kenties voisi käyttää, jos se olisi mahdollista ja edullista.

Toisin sanoen on turha huutaa ilmastonmuutoksen perään, jos yksi sitä edistävä tärkeä tekijä, joukkoliikenne, on ajettu alas valtion toimin.

Taksia kenties voisi käyttää, jos se olisi mahdollista ja edullista.