Mielipide | Heinolassa näyttää sananvapaus olevan Pohjois-Korean luokkaa – minulle sanottiin, että olen kirjoittanut kauheuksia, joiden vuoksi minua ei voi palkata

Alkuun pieni pohjustus. Työskentelin useamman vuoden vaativissa ict-tehtävissä Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa. Työpaikkana keskussairaala oli unelmapaikka ja tutustuin moniin eri alojen huippuosaajiin.

Yhtymän ulkoistushölmöilyjen takia ajettiin oma ict-toiminta alas näiden kuulujen leveiden harteiden toivossa. Varoitin jo silloin tätä suunnitellessa, että tästä ei hyvä seuraa.

Sanoin itseni irti vähän yli kaksi vuotta sitten. Minulla oli totaalinen burnout ja hengenlähtö lähellä.

Toipuminen vei pitkän aikaa, ja tämän vuoden alussa aloitin seitsemän viikon pituisen työkokeilun Heinolan kaupungilla suunnittelutoimessa fiksun pomon ja mukavien työkavereiden kanssa. Olimme siis lääkärin ja hoitajan kanssa päättäneet, että tämä olisi hyvä keino palata työelämään.

Pidin työstäni ja työyhteisöstä kaupungintalolla kovasti. Ajattelin, että viimein löytyy kiva paikka jatkon kannalta.

Viime maanantaina minun piti kirjoittaa työsopimus palkkatukea varten. Yllätys oli melkoinen, kun neuvotteluhuoneessa olikin esimieheni kanssa elinkeinopäällikkö Liisa Koski-Lukkari, joka hyökkäsi päälle kuin yleinen syyttäjä.

Tässä siis tuhottiin yhden ihmisen elämä, vaikka olen viimeiset kymmenen vuotta taistellut palvelujemme puolesta.

Minulle sanottiin, että olen kirjoittanut sellaisia kauheuksia, että minua ei voi palkata. Koetin kysyä häneltä, kuka on moista ja tarkalleen mitä heittänyt, mutta hän ei suostunut vastaamaan.

Soitin myös hallinto- ja kehitysjohtaja Hanna Hurmola-Remmille, joka ei ollut tietävinään jutusta. Kuulin sitten toista reittiä pitkin, että hän oli puhunut minulle muunnettua totuutta ja että hän ei voi kertoa minulle nimiä, koska nämä "uhrit" pelkäävät minun "uhkailujani".

Minä en ole missään vaiheessa uhannut ketään, vaikka kovempaa kieltä olen joskus joutunut käyttämäänkin.

Tässä siis tuhottiin yhden ihmisen elämä, vaikka olen viimeiset kymmenen vuotta aktiivisesti taistellut Heinolan ja meidän palvelujemme säilyttämisen puolesta. Heinolassa näyttää sananvapaus olevan Venäjän tai Pohjois-Korean luokkaa.

Kirjoittaja on heinolalainen.