Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Vauhtia huoltovarmuutta tuovalle luomuviljelylle – viljelijöille tulisi tarjota kuusivuotista tuettua siirtymävaihetta

Ukrainan sodan käynnistämä äkillinen lannoitekriisi toi näkyvästi yleiseen keskusteluun maatalouden monet ongelmat. Nykyinen tavanomainen viljely on täysin riippuvainen lannoitteiden tuontiraaka-aineista ja tuontikemikaaleista. Se tekee maamme huoltovarmuuden erittäin haavoittuvaksi.

Maan kasvukunnon avaintekijät ovat sen humuspitoisuus ja fysikaalinen rakenne. Hyvässä, reilut kuusi prosenttia humusta sisältävässä pellossa sitä on noin 180 tonnia hehtaarilla.

Humus kuohkeuttaa maan rakenteen ja tekee siitä vettä läpäisevän ja ilmavan. Humus sitoo kasveja varten sata kertaa enemmän vettä ja ravinteita kuin ympäröivä kuollut mineraalimaa.

Olin Luomuliiton puheenjohtaja, kun Suomeen saatiin ensimmäinen kolmivuotinen siirtymävaihetuki vuonna 1990. Se oli 2 800 markkaa hehtaaria kohti vuodessa eli nykyrahassa 730 euroa.

Hallitus ja maatalousministeriö pystyvät niin tahtoessaan saamaan aikaan ripeän muutoksen.

Tuki vauhditti luomun kasvuun. Vuonna 1990 luomutiloja oli 382, nyt niitä on jo yli 5 000. Pelloista luomussa on 15 prosenttia. Vuonna 1991 valmistui tutkija Raimo Erviön maatalouden koeasemilla tehty 30-vuotinen seurantatutkimus, joka kertoi nykyviljelyn hävittäneen peltojen humuksesta 28 prosenttia.

Nyt 30 vuotta myöhemmin peltojen kasvukunto on heikentynyt edelleen merkittävästi. Humusta on pelloilla enää puolet 60 vuoden takaisesta eli noin kolme prosenttia eli 90 tonnia hehtaarilla. Samalla yliraskaaksi muodostunut konekanta tiivistää peltoja, mikä myös huonontaa viljelyn edellytyksiä.

Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta pelloista on tullut huonosti ravinteita sitovia ja vettä läpäiseviä, mutta myös poudanarkoja. Kolmen viime vuoden äärevät sääolot ovat tuottaneet siksi varsin heikkoja satoja.

Siirtyminen luomuviljelyyn on nykypelloilla oleellisesti vaikeampaa ja vie selvästi pidemmän ajan kuin 30 vuotta sitten. Nyt viljelijöille tulisi tarjota kuusivuotista siirtymävaihetta ja tuen tulisi olla kuuden vuoden ajan noin 500 euroa hehtaaria kohti vuodessa.

Esitykseni on radikaali, mutta jos me haluamme todellisen loikan kohti parempaa huoltovarmuutta, siinä ei auta tekemättömyys tai näpertely. Luomuviljelyssä ei tuontipanoksia tarvita.

Viljatiloilla tuosta kuudesta vuodesta vähintään kolmena vuotena pelloilla on kasvatettava apilaheinänurmia viherlannoitteeksi pellon peruskunnon kohentamiseksi ja luomuviljelyn edellytysten luomiseksi. Näinä vuosina pelto ei anna viljelijälle mitään tuloja, vain menoja. Onneksi siirtymistä helpottamaan ovat tulleet orgaaniset kiertolannoitteet.

Hallitus ja maatalousministeriö pystyvät niin tahtoessaan saamaan aikaan ripeän muutoksen, mutta se vaatisi asian painavuuden todellista ymmärtämistä ja siitä johtuvaa päättäväisyyttä. 50 vuotta maatalouden muutoksessa mukana olleena pelkään pahoin, että tekemättömyys ja näpertely jatkuvat.

Kirjoittaja on luomukonkari.