Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Jokohan turve alkaisi kelvata myös Suomessa

Usein kuulee todettavan, että olemme vauras pohjoismainen hyvinvointivaltio, jolla on varaa lisätä vaikkapa kehitysapua. Totuus kuitenkin on, että olemme läntisiin varakkaisiin naapureihin verrattuna aivan eri sarjassa.

Meillähän velan määrä henkeä kohti laskettuna lienee noin 20 000 euroa, kun vastaava luku Norjalla on plussalla 200 000 euroa öljyrahastot huomioiden. Siinä on siis, sanoisinko, huomattava ero ja sama pätee Ruotsiinkin. Tosin meillä rauhoitellaan ja todetaan velkaantumistason bruttokansantuotteeseen verrattuna olevan keskitasoa. Asiantuntijat toteavat, että ei se velan määrä, vaan velkaantumisvauhti hirvittää.

Ruotsissa asia on nähty päinvastaisena.

Äskettäin televisiossa käydyn 15 minuutin keskustelun aikana valtiovarainministeriön edustaja totesi lisävelkaa tulleen 200 000 euroa. Hallitus tuntuu suhtautuvan velkaantumiseen sangen huolettomasti ja siirtävän vastuuta seuraajalleen, jolle tulee epäkiitollinen tehtävä toteuttaa leikkauslistoja.

Poliitikkohan on siinä mielessä yksityishenkilöä paremmassa asemassa, kun voi tilanteen niin vaatiessa hypätä sivuun ja todeta, että hoitakaa koko konkurssipesä, ja väistää vastuunsa.

Viitatessani Norjan öljyvaroihin täytyy muistuttaa, että meillä on suuri turvevaranto. Miksi turvetta ei ole käytetty enempää, juontaa juurensa vuonna 2000 tehtyyn päätökseen, jonka mukaan turve ei uusiudu. Ruotsissa asia on nähty päinvastaisena. Turveteollisuuden käytössä on ollut vain muutama prosentti suopinta-alasta ja vielä äskettäin sitäkin vaadittiin lopetettavaksi, kiitos luonnonsuojelijoiden ja ilmastoaktivistien.

Nyt tässä tilanteessa toivottavasti järki löytyy päättäjillekin, ettei kansalaisten tarvitse istua ensi talvena mökeissään hampaat kylmästä kalisten. Onhan maamme historiassa toki ennenkin kärsitty vilua ja nälkää, joten saattaisi se tehdä hyvääkin tälle hyvinvointivaltion veltostamalle kansalle, josta osa uskoo, että joku muu tekee kaikki ikävät asiat puolestamme – kuten vaikkapa Nato!

Kirjoittaja on heinolalainen.