Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miehiin ja poikiin kohdistuu empatiavaje

Nostin Päivän vieras -kirjoituksessani (IH 25.4.) esille sen, kuinka miehiin ja poikiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä ei Suomessa puhuta juuri mitään ja kuinka ”mikään poliittinen taho ei tiettävästi koskaan ole esittänyt, että miehiin kohdistuvan väkivallan tulisi loppua”. Vaatimukset naisiin kohdistuvan väkivallan loppumisesta ovat sen sijaan arkipäivää.

Vastauskirjoituksessaan (IH 28.4.) Keskustanaisten Päijät-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Jaana Niemi ilmaisee erimielisyytensä suhteessa esittämiini ajatuksiin, mutta tekee sen juuri sillä tavalla, joka oli kritiikkini ydin väkivaltaan huomion kiinnittämisessä. Niemi viittaa lähteisiin, jotka kertovat naisiin kohdistuvasta väkivallasta, mutta vaikenee täysin miehiin kohdistuvasta väkivallasta.

Itse näen, että erilainen tapa suhtautua väkivallan mies- ja naisuhreihin ilmentää laajempaa yhteiskunnassa vallalla olevaa erilaista suhtautumista miesten ja naisten kohtaamiin ongelmiin. Sama pätee, kun verrataan suhtautumistapaa pojille ja tytöille kasautuviin ongelmiin.

Tasa-arvolaki edellyttää, että oppimiseroihin tulee kiinnittää ”erityistä huomiota".

Olin viime syksynä aktiivinen toimija valtuustoryhmämme tekemässä aloitteessa, jossa ehdotuksena oli selvittää Heinolan peruskouluissa ilmeneviä mahdollisia poikien ja tyttöjen välisiä oppimiseroja. Tasa-arvolakihan edellyttää, että oppimiseroihin tulee kiinnittää ”erityistä huomiota”, ja taustalla on tieto, että Suomessa oppimiserot poikien ja tyttöjen välillä ovat OECD-maiden suurimmat.

Kaupunginvaltuusto päätyi kuitenkin äänestyksen jälkeen ratkaisuun, että viranomaistyönä mitään ei nyt tehdä poikien ja tyttöjen välisten oppimiserojen selvittämiseksi.

Edellä kuvattu kertoo mielestäni samanlaisesta piittaamattomuudesta ja empatiavajeesta poikia kohtaan, kuin mikä toteutuu suhtautumisen tapana miehiin ja poikiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyen.

Sulkemalla aktiivisesti silmät miesten ja poikien tilanteelta synnytetään asetelma, joka vain vahvistaa itseään: kun aktiivisesti vaietaan miesten ja poikien kokemasta väkivallasta, toimitaan sen jälkeen, kuin tällaisia asioita ei merkittävästi huomioitavina asioina olisi olemassakaan.

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu (ps.).