Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Palveluviidakon sijaan tarvitaan vanhusneuvoloita

Mielestämme Suomeen tarvitaan vanhusneuvoloiden järjestelmä, ikääntyvälle väestölle tarkoitettu, lastenneuvolaa vastaava neuvolapalvelu. Neuvolasta saisi ohjausta tarvitsemiinsa sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Ikääntyvä tulisi vanhusneuvolapalvelujen piiriin jäädessään eläkkeelle. Ikärajana olisi 65 vuotta. Neuvola tarjoaisi säännöllisiä hyvinvointitarkastuksia, kuten terveystarkastuksia sekä kotihoidon ja muun palvelutarpeen arviointeja, joiden pohjalta ohjattaisiin palvelupolulla eteenpäin.

Neuvolasta saisi tietoa myös sosiaalisista etuisuuksista, oikeudellisista ja asumiseen liittyvistä kysymyksistä. Neuvolat toimisivat lähipalveluina hyvinvointialueilla.

Ikääntyvillä tulee olla subjektiivinen oikeus ympärivuorokautiseen hoivaan, josta neuvola päättää valtakunnallisiin kriteereihin perustuen. Neuvolatoiminnalla voidaan ehkäistä ikääntyvien kunnon romahtamista ja lisätä toiminnallisia ikävuosia.

Ikääntyneiden sote-palveluiden keskittäminen vanhusneuvolaan nykyisen, pirstaleisen ja vaikeasti hahmottuvan järjestelmän sijasta on kaikkien, myös heidän asioitaan hoitavien ja järjestävien läheisten etu. Vanhusneuvolajärjestelmää edistetään myös kansalaisaloitteella.