Mielipide | Missä ovat syntymättömän lapsen oikeudet?

Sari Asikainen kirjoitti Lipan alta -kirjoituksessaan (IH 16.5.) huolestaan naisten oikeudesta aborttiin Amerikassa. Näissä kirjoituksissa ei koskaan käsitellä sitä, miten lapsen oikeudet toteutuvat ennen syntymää.

Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksessa todetaan, että ”lapsi ruumiillisen ja henkisen kypsymättömyytensä vuoksi tarvitsee erityistä suojelua ja huolenpitoa, siihen luettuna asianmukainen hoito sekä ennen syntymää että sen jälkeen”. Raskauden keskeytys sotii voimakkaasti tätä lapsen oikeutta vastaan.

Lääkäriliiton vuonna 2016 päivitetyssä ”Syntymättömän oikeudet” -ohjeistuksessa todetaan: ”Syntynyt lapsi katsotaan raskauden kestosta riippumatta ihmiseksi. Häneen ulottuu sekä lainsäädännön että eettisten normien määrittämä suoja.” Valitettavasti tämäkään ei tällä hetkellä toteudu.

Aborttilaissa sitä vastoin siitä ei ole mainintaa, eikä siitä edes uskalleta keskustella.

Eläinsuojelulaki määrittelee tarkasti, ettei teurastettaessa saa aiheuttaa kärsimystä eläimelle. Aborttilaissa sitä vastoin siitä ei ole mainintaa, eikä siitä edes uskalleta keskustella.

Kansanedustaja Antero Laukkanen ja toiminnanjohtaja Teuvo. V. Riikonen kertoivat Uusi Tie -lehdessä 16.12.2015 tarinansa siitä, miten he säästyivät elämään. Heidän äitinsä olivat menettäneet miehensä ennen poikain syntymää. Kodit olivat köyhiä.

Anteron äiti sairasti samanaikaisesti syöpää. Lääkäri ehdotti aborttia, mutta äiti sanoi: ”Jätän tämän asian korkeimpiin käsiin.” Sekä lapsi että äiti selvisivät hengissä.

Teuvon isä teki itsemurhan äidin ollessa kolmannella kuukaudella raskaana. Perheessä oli jo kolme lasta, ja äiti koki olevansa voimiensa äärirajoilla. Hän meni kunnanlääkärin vastaanotolle ja pyysi aborttia.

Lääkäri keskusteli hänen kanssaan ja sanoi: ”Lapsi tuo leivän tullessaan.” Nuo sanat toivat toivoa, ja äiti jaksoi jatkaa. Myöhemmin Teuvo sai selville lääkärin nimen. Hän osti kukkakimpun ja meni kiittämään lääkäriä elämästä.

Teuvo. V. Riikonen oli puhumassa kristittyjen yhteisessä vappujuhlassa WPK-talolla täällä Heinolassa.